Surr och gliringar inför kittlande derbyt: "Lite panikkänsla"

Djursdala SK mot Södra Vi IF. Det är också ett hett möte mellan två kollegor, Simon Henriksson och Ossian Mathiasson. Båda två med bärande roller i sina klubbar – och också spelare. Lägg därtill att det är lite av ett ångestmöte i bottenregionen i division fem. Klart vi tog ett snack med dem innan superderbyt. “Det är årets match”, säger de båda och tittar på varandra.

Ossian Mathiasson och Simon Henriksson har mycket gemensamt. De är kollegor, vänner, spelare och sportchefer i varsitt lokalt fotbollslag. På fredag möter de varandra i derbyt mellan Södra Vi och Djursdala. En match innehållandes två lag i stort behov av poäng.

Ossian Mathiasson och Simon Henriksson har mycket gemensamt. De är kollegor, vänner, spelare och sportchefer i varsitt lokalt fotbollslag. På fredag möter de varandra i derbyt mellan Södra Vi och Djursdala. En match innehållandes två lag i stort behov av poäng.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2024-08-13 17:54

Solen skiner från en nästan klarblå himmel.  

Vi slår oss ner på en uteservering. Henriksson med kaffe och en chokladboll, Mathiasson med mazarin och en kaffevariant av något slag, kanske cappuccino. Vet inte vem som vann den kampen rent smakmässigt, möjligtvis var det jämnt skägg.  

Om bara några dagar väntar ett helt annat möte, på en annan plats och med en annan anrättning: DSK vs SVIF. Mycket tyder på att det blir jämnt även där.  

Och frågan är om det finns något hetare derby i trakten? Det är lite förenklat bara Krönbron vid Sund som skiljer orterna från varandra. Vi resonerar lite kring det här och kommer fram till att det ändå finns några jämbördiga derbykamper. Två av dem spelas för övrigt samma dag, på fredag. Hjorted/Totebo mot IFK Tuna och Målilla mot Mörlunda.  

Om vi ändå ska rangordna dem så fastnar vi för det här mötet som nummer ett. Varför? Jo, betydelsen av matchen. Djursdala ligger på negativ kvalplats med 13 poäng, Södra Vi på nedflyttningsplats, fyra pinnar bakom.  

– Vi får bara inte förlora. Visst..., kanske det kan gå vägen ändå, men läget skulle vara mycket, mycket tuffare, säger Ossian Mathiasson.  

– Ni har ju sånt bra lag, menar Simon Henriksson och lägger snabbt över favoritskapet på Södra Vi. 

Mathiasson slänger en blick på sin jobbkollega på Dagens Vimmerby och ruskar lite på huvudet, följt av ett leende:  

– Ni har ett starkare lag än oss, med de nyförvärv ni fått in den här säsongen och att så många spelare är kvar i truppen, kontrar han blixtsnabbt.  

Det är tydligt att matchen är av allra största vikt för dem båda och att den betyder mycket. På flera olika plan, då inte bara sett ur ett tabellperspektiv.  

– Det här är ju våra riktiga rivaler. Det är den här matchen man verkligen vill vinna, menar Henriksson och berättar också att det har varit väldigt, väldigt få övergångar mellan de här klubbarna de senaste 10–15 åren.  

undefined
Ossian Mathiasson anser att DSK är klara favoriter till att vinna fredagens match.

När de drar sig till minnes kan de bara komma ihåg någon enstaka spelare som gjort vad de kallar för den “förbjudna övergången”.  

Ossian fyller på:  

– Vi har inte vunnit ett derby mot Djursdala sen 2020. Klart att DSK är favoriter, men det var också länge sedan båda lagen låg så risigt till i tabellen.  

Att hans lag, Södra Vi, skulle få det en aning tufft, är ingen överraskning för Mathiasson. Som förklaring till det lyfter han bland annat den relativa orutin som finns i laget. 

Simon Henriksson är desto mer överraskad över Djursdalas tabellposition. Han och flera med honom var nog tämligen övertygade om att de skulle ligga betydligt bättre till efter 14 spelade omgångar.  

– Det är förvånande. Vi har bredden och även till viss del spetsen. Träningsnärvaron är okej och stämningen i truppen är jättebra.  

Han funderar en kort stund, säger sedan: 

– Jag tror att nästan allting handlar om att det har satt sig i huvudet. Att vi har tappat självförtroende efter alla jobbiga uddamålsförluster. Vi har skapat mycket chanser i matcherna och har egentligen flera duktiga avslutare, men vi får inte till det helt enkelt.  

Han nämner bland annat senaste matchen, mot Lojal. Den slutade i förlust 4–3. 

– Vi borde ha gjort minst sju-åtta mål mot dem. Det var tungt.  

Normalt brukar han vara snäppet lugnare än sin kollega Mathiasson inför derbymatcherna, men det antyds att rollerna är ombytta den här gången.  

– Jag är mycket lugnare än vad jag brukar vara, säger Ossian med ett skratt och tillägger att det kanske beror på den starka insatsen mot topplaget Fågelfors i höststarten förra veckan.  

Seger med klara 6–2 efter att de vänt ett 0–2-underläge. 

– Jag var faktiskt aldrig orolig. Det kändes bra hela vägen.  

Det var också ett kvitto på att det finns potential i nästjumbon.  

undefined
Simon Henriksson och hans Djursdala kommer in till matchen med sex raka förluster, och han medger att han har lite panikkänsla inför drabbningen.

Henriksson som haft för vana att nästan alltid göra mål när lagen möts på Ulfveskog i Södra Vi, berättar att han var mycket lugnare inför vårens möte än vad han är nu.  

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, men det är nästan lite som panikkänsla. Men någon gång måste vi också få utdelning. Vi har sex raka förluster. Klart att Södra Vi är favoriter då... 

Ni ser. De försöker föga överraskande lägga över favoritskapet på den andre när tillfälle ges.  

Och de är ganska många, som de jobbkollegor som de är.  

Fotbollen och kärleken till den är ett givet samtalsämne på redaktionen. I alla fall för Henriksson och Mathiasson. Gliringarna dem emellan inför matchen är en del av spelet – som alltid.  

Men hur är er relation efter en derbymatch, där en av parterna är vinnare, den andre förlorare? 

– Ossian brukar ta det mycket hårdare. Han brukar vara riktigt nere i källaren då. Det händer att vi inte pratar med varandra på flera dagar efter ett derby, haha, säger Simon.  

– Jo, det brukar vara jättejobbigt när vi förlorat mot Djursdala, men jag tror ändå att jag hanterat det lite bättre med tiden.  

Kan tänka att derbytemperaturen kommer trissas upp ännu mer ju närmare fredagens match vi kommer på Dalavallen.  

Det är en match mellan två lag i stort poängbehov som det sprakar om på förhand. Också med en självklar extra ingrediens och krydda, matchen i matchen mellan två de fotbollsansvariga i respektive klubb, tillika vännerna, kollegorna och spelarna, Simon Henriksson och Ossian Mathiasson.  

undefined
Det väntar ett rafflande och viktigt derbyt på Dalavallen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!