Kollektiv protest mot saknat avtal: "Känns otryggt"

Sida vid sida i mittcirkeln. Damallsvenskans spelare manifesterade kollektivt inför matcherna i premiären – som protest mot att de fortfarande inte har ett kollektivavtal. –Det är en trygghet vi måste ha, säger Häckenstjärnan Elin Rubensson.

Häcken och Djurgården samlas inför avsparken i den damallsvenska premiären.

Häcken och Djurgården samlas inför avsparken i den damallsvenska premiären.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2023-03-26 18:55

Det har pratats länge. Men förhandlingarna om det nya kollektivavtalet har gått i stå.

Därför tvingades de damallsvenska fotbollsspelarna spela seriepremiären utan avtal.

Inför respektive match valde spelarna därför att samlas i mittcirkeln, precis innan avspark. Exempelvis i Häckens premiär mot Djurgården på söndagen (0–1).

– Det visar att vi är en enhet och att det är viktigt för oss att det löser sig. Vi vill inte springa runt och spela utan ett kollektivavtal. Det är en trygghet som vi måste ha. Jag hoppas att de kommer till förhandlingsbordet snart, säger landslagsmittfältaren Elin Rubensson.

"Ser inte bra ut"

Häckenveteranen tog för några år sedan en paus i karriären för att föda barn. Det är en av punkterna hon tycker är extra viktig i ett nytt kollektivavtal.

– De diskuterade väl en graviditetspolicy redan 2010 tror jag, när jag kom upp. Nu står vi här 2023 och jag har hunnit föda ett barn och vi har fortfarande ingen graviditetspolicy. Jag menar, kom igen, säger hon.

Djurgårds- och landslagsmålvakten Hedvig Lindahl är inne på samma spår.

– Det ser ju inte bra ut. Om man tänker i ett större perspektiv, om man vill locka spelare till damallvenskan, då blir det ju inte bra om det inte finns en säkerhet kring att jobba i Sverige, säger Lindahl.

– Man får nog bara bestämma sig. Ska vi satsa på damfotbollen i Sverige eller inte? Vår liga ska vara konkurrenskraftig och då måste vi få ett kollektivavtal på plats som gör det attraktivt att spela i Sverige.

Hammarbystjärnan Jonna Andersson konstaterar att spelarna i damallsvenskan står enade, trots att de är motståndare på planen. Därför var det en självklarhet för henne att ställa sig sida vid sida med spelarna i Vittsjö inför söndagens premiär på Tele2 arena.

"Man känner sig otrygg"

Om manifestationerna fortsätter i nästa omgång återstår att se.

– Det första snacket var inför det här, sedan får vi se vad som händer framöver. Men vi vill såklart visa att vi står enade och att vi vill att något ska ske. Det är ohållbart att fortsätta säsongen utan kollektivavtal, säger Jonna Andersson.

– Vi har ombud från varje klubb som har haft lite snack, och spelarföreningen har haft snack med några. Det har varit lite samtal med allihopa egentligen och vi kom fram till att det här var något som vi ville göra, en bra start som kanske kan öppna ögonen hos några.

Andersson känner sig trygg trots avsaknad av kollektivavtal, tack vare att hon litar på Hammarby som klubb. För Sandra Adolfsson, lagkapten i lilla Vittsjö, som saknar stora ekonomiska muskler, känns det inte lika säkert.

– Det är väldigt ovisst såklart, man känner sig väldigt otrygg. Vi vet ju egentligen inte var klubben står när det väl kommer till kritan. Vi kan bara önska eller tänka att de står bakom oss, vilket vi hoppas. I slutändan handlar det om att vi ska känna oss trygga i vårt jobb. Det är ju som vilken arbetsplats som helst, det måste kunna lösas, säger Adolfsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!