"Kommer dyka upp där du minst väntar dig det"

Trots skottlossningen i VM-orten Auckland är Nya Zeeland generellt att betrakta som ett lågriskområde. Det svenska landslaget har ändå tagit höjd inför mästerskapet. –Alla lyfter säkerhetsfrågan på ett helt annat sätt nu än för några år sedan. Hot är kanske fel ord att använda, men det finns en risk att det händer något, säger Sveriges säkerhetsansvarige Stefan Dejemyr.

Beväpnad polis utanför ett av VM-hotellen i Auckland efter skjutningen där minst tre personer dödades.

Beväpnad polis utanför ett av VM-hotellen i Auckland efter skjutningen där minst tre personer dödades.

Foto: Abbie Parr/AP/TT

Fotboll2023-07-20 07:18

Minst tre personer, däribland gärningsmannen, dödades i skottlossningen som inträffade i centrala Auckland på torsdagsmorgonen lokal tid. I samma stad ska premiären av fotbolls-VM mellan Nya Zeeland och Norge spelas senare under dagen.

Sverige har sin VM-bas i Wellington, drygt 60 mil söderut på Nordöns sydspets, och säkerhetsläget påverkas inte direkt av det inträffade, säger presschefen Fredrik Madestam.

"Nej, inte i nuläget. Stefan (Dejemyr, säkerhetsansvarig) är som alltid i nära kontakt med vår TSLO (Team Security Liason Officer – en nyzeeländsk polis), och känner sig trygg med den information som han har fått återkopplad till sig. I nuläget finns ingen information som förändrar sätter vi arbetar på", skriver Madestam i ett sms till TT.

"Ensamma galningen"

Däremot finns en beredskap för just sådana händelser som den som inträffade i Auckland, där en man enligt polisen stormade in på en byggarbetsplats och började skjuta med ett hagelgevär.

– Det man kan vara nästintill säker på, det är att det kommer att dyka upp där du minst väntar dig det. Så det handlar egentligen om allmänna principer om hur vi ska agera, hur vi ska läsa avvikelser och beteenden, sade Stefan Dejemyr till TT häromdagen.

Riskanalysen som gjorts inför mästerskapet säger att VM-länderna Australien och Nya Zeeland är lågriskområden. Då handlar det om risken att bli utsatt för allt i från brott som ofredande och stölder till terror.

– Det vi har pratat mycket om är om det går utanför planen, om någonting dyker upp som är oväntat, och hur vi ska agera, sade Dejemyr.

TT: Vad kan det vara för saker?

– Till exempel att någon med galna syften vill påverka oss på ett eller ett annat sätt.

– Vi måste beakta terrorhotet, om jag får kalla det det. Terror är ett så otroligt laddat begrepp så det blir lite fel. Den ensamma galningens verk, skulle man nästan kunna säga. Så oavsett om det har med psykiska sjukdomar att göra, eller om det är droger eller om det är terror, med politiska eller religiösa förtecken, så spelar det inte så stor roll. Men just det där måste vi försöka förutse hela tiden.

Koranbränningar påverkar

Överlag är det i allmänhet en förhöjd riskbild i samhället nuförtiden, säger Dejemyr. Samtidigt har också vakenheten för vad som kan hända vuxit.

– Jag är jättetrygg med den setup vi får från de som driver det här stället (Sveriges VM-bas i Wellington) men också så som Fifa (Internationella fotbollsförbundet) som arrangör har ställt upp hittills.

För Sverige specifikt finns det också saker att ta i beaktande, påpekar han. Uppmärksamheten kring den svenska Natoansökan, liksom debatten kring koranbränningarna, är delar som finns med i det svenska säkerhetstänket.

– Det här måste beaktas, i synnerhet när vi är hemma i Sverige. Det är en ny nivå, i Europa också, där skärpa krävs kring de här lagen och det som är skyddsvärt.

– Jag tycker att vi har haft ganska lång tid på oss att jobba in en förståelse för vikten av säkerhet när man åker runt med den svenska flaggan på bröstet.

Svenska landslagets säkerhetsansvarige Stefan Dejemyr.
Svenska landslagets säkerhetsansvarige Stefan Dejemyr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!