Kommunen om konstgräset: "Det är en prioritering"

Vimmerby kommun vill byta ut konstgräset på Arena Ceos och siktar på att eventuellt kunna göra det i början av nästa år. "Det är med som en prioritering", förklarar Andreas Horste, som är samhällsbyggnadschef i Vimmerby kommun.

Till våren kan det vara ett nytt konstgräs på plats på Arena Ceos i Vimmerby.

Till våren kan det vara ett nytt konstgräs på plats på Arena Ceos i Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson

Fotboll2020-11-16 20:00

Förra veckan kunde Sporten berätta om att det finns planer på att byta konstgräset på Arena Ceos i Vimmerby och att Vimmerby IF fått information om att bytet ligger i budgeten inför nästa år. 

Nu bekräftas det av samhällsbyggnadschefen i kommunen, Andreas Horste. 

– Ja, själva investeringen för konstgräset ligger med i förslaget till nästa år. Det finns inget beslut taget än, utan det tas först i december i samband med att budgeten klubbas. Men det är med som en prioritering, säger Horste. 

Anton Palmér, som är fritidssamordnare på Vimmerby kommun, menar att man kommer att ta kontakt med berörda föreningar så fort ett beslut är taget.

– Vi ligger lite lågt för tillfället, men vi kommer att ha en dialog med föreningarna och då framför allt med Vimmerby IF så fort det klubbas igenom, säger han. 

När kan arbetet eventuellt inledas?

– Vi har haft kontakt med flera leverantörer och de har påpekat att det måste vara garanterat frostfritt under en period för att man ska kunna sätta gräset. Vi har pratat om att i så fall göra det i mars eller april nästa år. Vi får stämma av med föreningslivet så vi har en dialog och samverkan när det kommer till det.

undefined
Fritidssamordnaren Anton Palmér.

Konstgräset på Arena Ceos har kritiserats, vilket kommunen är medvetna om enligt Anton Palmér.

– Från Vimmerby IF:s sida har man varit tydliga med att många spelare upplever en förhöjd skaderisk. 2018 var Unisport (leverantör) här och gjorde en besiktning som vi sedan fick basera våra bedömningar på. Då var bedömningen att konstgräset skulle hålla i några år till. Nu var de här och gjorde en ny besiktning för inte så länge sedan och då bedömde vi att det kan finnas en ökad skaderisk för exempelvis ledbandsskador, säger han.

Hur mycket pengar krävs det för att byta konstgräset på Ceos?

– Med lite omkostnader så landar det mellan två och en halv till tre miljoner kronor. 

Och hur lång tid har ni räknat med att arbetet tar?

– Vi har pratat om två veckor. 

Något som kan påverka det eventuella konstgräsbytet är coronapandemin.

– Pandemin slår hårt på kommunen generellt och man måste tänka på hur man använder pengarna. Vi går med största sannolikhet mot tuffa år ekonomiskt och vi måste vända och vrida på alla möjligheter, menar Palmér.

Andreas Horste är samhällsbyggnadschef i Vimmerby kommun.
Andreas Horste är samhällsbyggnadschef i Vimmerby kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!