Kontroversiell koncern i topp – i båda storligorna

Manchester City toppar Premier League. Girona leder La Liga. Klubbarna har samma ägare – City Football Group. Nu höjs kritiska röster som menar att trenden med allt fler multiklubbsnätverk kan skada fotbollens integritet.

Manchester Citys Phil Foden under en träningsmatch mot Girona år 2017. Arkivbild.

Manchester Citys Phil Foden under en träningsmatch mot Girona år 2017. Arkivbild.

Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Fotboll2023-11-24 12:04

Fotbollsvärlden är i förändring.

Inför helgens omstart efter landslagsuppehållet toppas Europas två bästa herrligor av klubbar som är en del av samma ägarkoncern: City Football Group.

Bolaget är, som namnet antyder, starkt sammankopplat med Manchester City. År 2013, fem år efter att Abu Dhabi United Group köpte den engelska klubben, bildades City Football Group på initiativ av klubbens vd Ferran Soriano. I dag äger bolaget 13 klubbar i fem världsdelar med Manchester City som det stora flaggskeppet.

En annan av dessa 13 klubbar är Girona FC som i många år förde en anonym tillvaro i de lägre spanska divisionerna. 2017 tog de för första gången steget upp till La Liga och efter det köpte City Football Group 47 procent av klubben. I dag leder Girona överraskande den spanska ligan, två poäng före Real Madrid.

För att illustrera hur City Football Group arbetar med sina klubbar kan tre tongivande Girona-spelare från den här säsongen lyftas fram: Yan Couto, Sávio och Yangel Herrera. Couto är på lån från City och Sávio är på lån från Troyes, som också är en del av City Football Group. Herrera slog sig aldrig in i City och har, efter att tidigare ha varit utlånad till bland annat Girona och New York City, nu köpts loss av den katalanska skrällklubben.

Stigande trend

Men Manchester City och Girona är bara två exempel på hur fotbollskoncernerna förändrat spelplanen. Allt fler klubbar är i dag en del av internationella multikoncerner med flera fotbollsklubbar under sitt paraply. I slutet av 2022 var över 180 klubbar i världen en del av en fotbollskoncern, enligt siffror från det europeiska fotbollsförbundet Uefa. För fyra år sedan var den siffran färre än 100 klubbar. Den stigande trenden minskade en aning under pandemin men har nu tagit rejäl fart igen och det är framför allt amerikanska investerare som driver på utvecklingen, uppger Uefa.

Multiklubbsägare i sig är inget nytt fenomen, men den snabbt stigande trenden har lett till både kritik och farhågor. Uefa släppte tidigare i år rapporten "The European Club Footballing Landscape" där de själva larmar för den snabba utvecklingen:

"Trenden med allt fler multiklubbsägare riskerar att hota integriteten i europeiska klubblagstävlingar, med en större risk att två klubbar med samma ägare eller investerare möter varandra på planen", skriver Uefa.

Red Bull-klubbarna får dispens

Enligt Uefas nuvarande regelverk kan inte två lag med samma ägare vara en del av samma turnering. Men samtidigt har flera undantag gjorts av Uefa. Salzburg och Leipzig, som är en del av Red Bull-paraplyet, tillåts exempelvis att spela i samma turnering. I år är båda lagen med i Champions League och 2018 möttes de i Europa Leagues gruppspel.

Manchester City och Girona har ännu inte mötts i någon tävlingsmatch, men om de sportsliga framgångarna fortsätter är det tänkbart att båda klubbarna sportsligt kvalificerar sig för Champions League nästa säsong. Spanska AS skriver att det skulle kunna vara möjligt, Uefas regler till trots, att Girona beviljas licens för att spela i samma Uefa-turnering som City nästa säsong om båda kvalificerar sig. Men för att detta ska vara möjligt måste de uppfylla en rad kriterier som visar att klubbarna kan särskiljas på vissa punkter och som bland annat reglerar hur de får och inte får flytta spelare mellan varandra.

Huruvida det blir ett "koncernderby" i Champions League nästa säsong återstår att se. Tills vidare fortsätter Girona att jaga nya höjder, närmast med match på måndag mot Athletic Bilbao. Manchester City möter Liverpool i lördagens stormatch i Premier League.

Yangel Herreras Girona gör succé i La Liga i år. Arkivbild.
Yangel Herreras Girona gör succé i La Liga i år. Arkivbild.
Fakta: City Football Group

Manchester City (England), New York City (USA), Melbourne City (Australien), Yokohama F. Marinos (Japan), Montevideo City Torque (Uruguay), Girona FC (Spanien), Sichuan Jiuniu (Kina), Mumbai City FC (Indien), Lommel SK (Belgien), Troyes (Frankrike), Palermo (Italien), Bahia (Brasilien), Club Bolivar (Bolivia) (partnerklubb).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!