Kräver omspel i VM-kvalet efter tveksam straff

Sydafrika föll mot Ghana med 0–1 i det afrikanska VM-kvalet och gick miste om chansen att kvala in till mästerskapet i Qatar. Men Sydafrikas fotbollsförbund underkänner domarinsatsen – och kräver omspel.

André Ayew gjorde det avgörande straffmålet i VM-kvalet mot Sydafrika. Arkivbild.

André Ayew gjorde det avgörande straffmålet i VM-kvalet mot Sydafrika. Arkivbild.

Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Fotboll2021-11-15 20:38

– Rättvisa måste skippas och matchen bör spelas om, säger förbundets vd Tebogo Mothlante.

Det hade räckt med oavgjort för att Sydafrika skulle vinna gruppen och därmed kvalificera sig för playoffspel i mars.

Men i den 33:e minuten tilldömdes Ghana en straff sedan Daniel Amartey fallit lätt i straffområdet. André Ayew gjorde inga misstag och satte dit matchens enda mål från elva meter.

Nu vill Sydafrikas fotbollsförbund att matchen utreds.

– Domaren avgjorde matchen, vilket inte ska kunna hända. Vi ska skriva till Caf (afrikanska fotbollsförbundet) och Fifa (Internationella fotbollsförbundet) och be dem att utreda hur den här matchen hanterades, säger Tebogo Mothlante.

I VM-kvalet 2018 vann Sydafrika mot Senegal efter en felaktigt dömd straff. Då valde Senegal att överklaga – och fick gehör från Fifa. Senegal vann omspelet och kvalade sedan in till mästerskapet i Ryssland.

– Vi kollar på fallet där Fifa beslutade att vi skulle spela omspel mot Senegal och vi anser att samma beslut borde tas här, säger Tebogo Mothlante.

Videodomarsystemet VAR används inte i det afrikanska VM-kvalet. Däremot kommer det att användas när Afrikanska mästerskapen avgörs i början av nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!