Den 18 september drog Örebrospelaren Cajsa Åkerberg av det bakre korsbandet i mötet med Rosengård. Det var den 14:e allvarliga knäskadan i damallsvenskan den här säsongen.
En hög siffra jämfört med exempelvis med herrarnas Champions League – där gruppspelslagen får räkna med en korsbandsskada varannan säsong för en trupp på 25 spelare, enligt Jan Ekstrand.
Han leder Football Research Group som arbetar på uppdrag av det europeiska fotbollsförbundet, Uefa. Gruppen har studerat skador hos Champions League-lag på både herr- och damsidan under flera år (20 år på herrsidan och tre på damsidan) för att analysera riskfaktorer som bidrar till skador.
Det täta spelschemat efter coronakrisen i kombination med tunna trupper pekas ut som en orsak till att det är fler svåra skador i damallsvenskan den här säsongen.
Men det är inte hela förklaringen enligt Ekstrand.
– Det intressanta är att damallsvenskan har mer än dubbelt så många, eftersom de är 12 lag och redan haft 14 skador. Men i Champions League för damer – där har man samma skaderisk som för herrar, det vill säga en varannan säsong för ett lag, säger Ekstrand.
– Det som skiljer sig är alltså damallsvenskan.
Storlag
Så vad är annorlunda hos de svenska lagen jämfört med toppklubbarna i Europa?
– Det som är tydligt är att Champions League-lagen för damer – det är nästan samma lag som för herrar. Det är Lyon, Barcelona, Chelsea, Manchester City och så vidare.
Fördelen, enligt Ekstrand, är att man har en gemensam stödapparat för herrar och damer. Herrlagens medicinska kompetens, vägar för snabb röntgen och samma kontaktnät för svåra skador, är även tillgänglig för damspelarna.
– Det är den stora skillnaden: medicinsk support för lagen.
Ekstrand tror att de damallsvenska klubbarna främst söker medicinsk hjälp efter att en skada inträffat. Men att man i storklubbarna har kommit mycket längre och tänker på allt från belastning till att ha tät kommunikation mellan tränarna och den medicinska personalen kring exempelvis spelarnas välmående och sömn.
– Sedan är det vissa lag i Sverige, som Linköping, Göteborg och Rosengård, som känner till mycket av det här, men det är inte säkert att alla gör det. Men lagen i Champions League kan det här eftersom de får samma hjälp som herrlagen.
TT: Så den här medicinska supporten, den kan också förebygga skador?
– Ja, exakt. Fördelen om man har ett medicinskt team är att de kan se tecken på när spelarna är trötta och slitna och då jobbar man förebyggande, säger Ekstrand.
Krävs nytänk
– Och då måste man tänka lite nytt. Det tidigare sättet att tänka är att lagen skaffar medicinsk hjälp från de som finns på orten och det är ju svårt för lag som Vittsjö och Piteå. Det moderna som man har ute i Europa är att man inte är begränsad till det lokala – sjukvård kan mycket väl skötas på distans. Så man samarbetar. Man skulle till exempel i damallsvenskan kunna se att Vittsjö samarbetar med ett herrlag som Malmö FF – eller varför inte med Chelsea, säger Ekstrand.
Matilda Lundblad är lagläkare för Göteborg i damallsvenskan och för Elfsborg i herrditon. Hon håller med om mycket av det Ekstrand säger.
– Jag tror absolut att det är en jättefördel om man är ett damlag där det också finns ett herrlag och man har tillgång till deras medicinska team som de har byggt upp.
Hon har varit läkare för damerna i Göteborg sedan och 2013, där antalet knäskador ligger på samma nivå som hos de stora Champions League-klubbarna.
– Där har klubben haft samma sjukgymnast under många år, samma fystränare och även flera yngre sjukgymnaster som har åkt med på träningar och matcher och dessutom är vi två läkare som jobbar med laget. Så ser det ju inte ut överallt.
– Vem som helst söker ju hjälp när skadan är skedd, men har man bara släcka bränder-support i laget så är det självklart så att det blir fler skador. Den kortsiktiga konsekvensen är att den skadade spelaren inte kan spela på 8–12 månader och den långsiktiga är artrosutvecklingen, det är ofta unga tjejer som har knän som 45-åringar.
"Glöm inte damerna"
IFK Göteborg, Elfsborg och Malmö FF är exempel på herrklubbar som nyligen har startat damlag med målet att avancera i seriesystemet. Matilda Lundblad hoppas att man tidigt involverar herrarnas medicinska stöd i satsningarna.
– När de här lagen nu börjar klättra i serierna kan man få ett jätteförsprång genom att tidigt involvera herrlagets medicinska team. Så det skulle jag vilja slå ett slag för: glöm inte bort era damlag.