Krig och spökstad – här är Häckens motståndare

De kommer från en spökstad och spelar fotboll i skuggan av en långvarig konflikt. Nu reser Karabach FK till Göteborg för torsdagens Europa League-match mot Häcken – samtidigt som över 100 000 armenier nyligen har flytt från Nagorno-Karabach efter Azerbajdzjans blixtoffensiv.

Karabachs Badavi Huseynov under en Europa League-match förra säsongen. Arkivbild.

Karabachs Badavi Huseynov under en Europa League-match förra säsongen. Arkivbild.

Foto: Tom Weller/AP/TT

Fotboll2023-10-04 05:55

+ Kommer från en spökstad

Karabach FK kommer ursprungligen från staden Agdam. Men på grund av konflikten i Nagorno-Karabach, som gjorde Agdam till en spökstad, har klubben sedan 1993 spelat sina hemmamatcher i Azerbajdzjans huvudstad Baku.

+ Champions League-succé

Karabach är den stora dominanten i fotbollen i Azerbajdzjan där de både är regerande mästare och mesta mästare. Säsongen 2017–2018 blev Karabach första klubb från Azerbajdzjan att kvalificera sig för Champions Leagues gruppspel.

I egenskap av inhemska mästare fick Karabach återigen chansen att kvala in till Champions Leagues gruppspel, men i år tog det stopp mot polska Rakow Czestochowa. Karabach fick sedan möjligheten att ta sig till Europa Leagues gruppspel via kval – något som klubben lyckades med.

Premiären vann de med 1–0 mot Molde "hemma" i Baku.

+ Veteranen

Maksim Medvedev har spelat i Karabach sedan 2006. Den 33-årige veteranen ses som en av Azerbajdzjans bästa spelare genom tiderna och har gjort 81 landskamper – näst flest i landets historia.

+ Det handlar konflikten om

Nagorno-Karabach har stått i centrum för en decennier lång territoriell konflikt mellan Azerbajdzjan och Armenien och två krig har utkämpats. Området ligger inom Azerbajdzjans formella gränser, men har sedan Sovjetunionens upplösning i praktiken varit en självstyrande fristad för etniska armenier.

I augusti och september 2020 dödades tusentals stridande under sex veckor. Ryssland medlade då fram ett avtal om vapenvila, som innebar att Armenien fick avstå delar av territorier som de hade kontrollerat i årtionden, samtidigt som Ryssland satte in så kallade fredsbevarande styrkor som bemannar den fem kilometer breda Latjin-korridoren för att säkerställa fri passage mellan Armenien och Nagorno-Karabach.

I slutet av juni blossade dödliga strider upp i den länge omstridda regionen. Parterna anklagar regelbundet varandra för att bryta den vapenvila som ska råda i regionen.

Baku och Jerevan har försökt att förhandla fram ett fredsavtal med hjälp av EU och USA, vars diplomatiska engagemang i Kaukasus har irriterat Ryssland.

Sedan Azerbajdzjan i september inledde en blixtoffensiv i Nagorno-Karabach har över 100 000 människor flytt till Armenien.

Svante Lundgren, docent och religionsforskare vid Lunds universitet, förklarade för TT förra veckan:

– Alla i Nagorno-Karabach har någon eller flera familjemedlemmar som har dött i krigen. De vill inte stanna kvar och bo under Azerbajdzjans styre, de flyr för sina liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!