Kris i motståndarlaget: "Något som inte stämmer"

Sverige valde Spanien som motståndare för att få tuffast möjliga test inför VM. Nu väntar i stället ett landslag i spillror, där 15 stjärnor vägrar att spela under förbundskaptenen Jorge Vilda. –Det sänder ju en ganska kraftig signal, det är någonting som inte stämmer, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

STOCKHOLM 20220928Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson presenterar fotbollsdamernas trupp inför oktoberlandskamperna mot Spanien och Frankrike.Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070

STOCKHOLM 20220928Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson presenterar fotbollsdamernas trupp inför oktoberlandskamperna mot Spanien och Frankrike.Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2022-09-28 16:43

Med mindre än tio månader kvar till VM, dit både Sverige och Spanien kvalat in, pågår det en mindre revolt i den spanska landslagstruppen.

– Det jag har läst är att spelarna har lämnat in något slags protest. Men exakt var man hamnar, det vet jag inte. Vi får se, men oavsett om det är några som inte skulle vara med mot oss så är det en väldigt stark nation. Det är väldigt många bra spelare, säger Peter Gerhardsson.

"Tar bara ut hängivna spelare"

Sverige reser till Andalusien på måndag för att förbereda sig inför matchen mot Spanien i Córdoba nästa fredag. Men vilket lag man ställs mot är i skrivande stund oklart.

Förra veckan skickade 15 spelare likadana brev till det spanska förbundet (RFEF), där de meddelade att de hotar att hoppa av landslaget. Spanska medier har rapporterat om allt mer tilltagande sprickor, och uppgett att förbundskaptenen Jorge Vilda saknar förtroende bland flera av spelarna.

Spelarna hävdar att deras hälsa och välmående står på spel. Uppgifter gör gällande att det råder missnöje med stämningen i omklädningsrummet, med hur Vilda hanterar skador och med sättet han tar ut laget.

Men förbundet har inte mycket till övers för protesterna.

"Vi kommer inte att ta ut spelare som inte vill bära den spanska tröjan. Förbundet kommer bara att ta ut hängivna spelare, även om det innebär att man tvingas spela med juniorer", skrev RFEF i ett uttalande förra veckan.

Barçastjärnor bojkottar

Efter sommarens EM, där Sverige förlorade semifinalen mot England med klara 0–4, sade Peter Gerhardsson att det svenska laget behöver fler matcher mot tuffare motstånd inför VM 2023.

Till årets återstående landskamper bokades därför möten in med tre högt rankade nationer: Spanien (8:a på världsrankningen), Frankrike (5:a) och Australien (12:a).

Nu kan det bli en annan kaliber än tänkt på nästa veckas motstånd.

Bland dem som hotar med bojkott finns sex spelare från mästarlaget Barcelona, bland annat stjärnduon Aitana Bonmatí och Mariona Caldentey, uppger Inside The Games. Dock deltar inte Ballon d'or-vinnaren Alexia Putellas i protesten, och inte heller några Real Madrid-spelare.

– Om man ser att hela deras startelva är borta så är det klart att det kommer att påverka, säger Peter Gerhardsson.

Medan förbundet tar Vilda i försvar, tycks folket ha valt spelarnas sida.

I helgens ligamatch mellan Atletico Madrid och Alavés höll delar av publiken upp skyltar med namnen på de spelare som bojkottar landslaget. De skanderade också ”hej då Vilda” till tonerna av den klassiska italienska kampsången ”Bella Ciao”, rapporterade Mundo Deportivo.

Otänkbart i Sverige

Liknande tongångar var det under VM-kvalmatchen mot Ungern i början av september. När Jorge Vildas namn lästes upp inför matchen möttes det av busvisslingar, och när spelet sedan drog i gång sjöng publiken om förbundskaptenens avgång.

TT: Hur skulle du reagera om halva den svenska truppen skickade in en protest mot ditt sätt att leda laget?

– Jag skulle vara väldigt intresserad av vad det berodde på. Men det är svårt att säga vad man själv skulle göra, det beror på vad det handlar om. Men det skulle inte vara speciellt kul, det kan jag inte påstå, säger Gerhardsson.

Att något liknande skulle ske i det svenska landslaget är dock otroligt, betonar han.

– Jag tror väldigt mycket på dialog, det är bättre att prata med varandra än om varandra. Den kulturen har vi i det här landslaget, säger Gerhardsson.

– Och något sådant här … det sänder ju en ganska kraftig signal. Bara att man inte har en dialog, då har det ju gått för långt. Det är någonting som inte stämmer, så är det ju.

Fakta: Spelarna som hotar med bojkott

Patri Guijarro, Barcelona.

Mapi León, Barcelona.

Sandra Paños, Barcelona.

Aitana Bonmatí, Barcelona.

Clàudia Pina, Barcelona.

Mariona Caldentey, Barcelona.

Ainhoa Vicente, Atlético Madrid.

Lola Gallardo, Atlético Madrid.

Nerea Eizagirre, Real Sociedad.

Amaius Sarriegi, Real Sociedad.

Ona Batlle, Manchester United.

Lucía Garcia, Manchester United.

Leila Ouahahabil, Manchester City.

Laia Aleixandri, Manchester City.

Andrea Pereira, Club América.

Källa: Inside The Games.


Fakta: Sveriges väg mot VM

3–11 oktober: Landslagsfönster med två landskamper, en borta och en hemma.

+ 7 oktober: Landskamp mot Spanien, Córdoba.

+ 11 oktober: Landskamp mot Frankrike, Gamla Ullevi, Göteborg.

7–15 november: Landslagsfönster med en landskamp.

+ 12 november: landskamp mot Australien, Melbourne.

2023:

13–22 februari: Årets första landslagsfönster. Här brukar vanligtvis Algarve Cup i Portugal anordnas.

3–11 april: Landslagsfönster.

10–18 juli: VM-förläger.

20 juli–20 augusti: VM i Australien och Nya Zeeland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om