Krisande AIK föll borta mot suveränen MFF

AIK kunde inte stoppa sin kris mot ett imponerande Malmö FF – trots ett tidigt ledningsmål. Skåningarna vände till en 3–1-seger på hemmaplan och står nu på maximala 21 poäng. AIK ligger kvar på kvalplats med blott fem poäng.

AIK:s målvakt Kristoffer Nordfeldt och mittbacken Alexander Milosevic ser Anders Christiansens avslut gå in till slutresultatet 3–1 till hemmalaget Malmö FF.

Fotboll2023-05-07 17:13

Det är skilda världar för Malmö FF och AIK den fotbollsallsvenska säsongen 2023. Trots ett tidigt 0–1-underläge kunde MFF vända till 3–1-seger och ta den sjunde trepoängaren av sju möjliga.

För AIK rullar krisen vidare. Solnaklubben står kvar på fem poäng och ligger kvar på kvalplats i en haltande allsvensk tabell.

Första målet på länge

Inför bortamatchen i Skåne hade AIK inte gjort mål på nästan tre och en halv allsvensk match – den senaste svartgula fullträffen kom i den 53:e minuten i derbyt (2–0) mot Hammarby den 16 april.

Då slog AIK till redan i den åttonde minuten mot MFF. Anfallaren Omar Faraj snurrade med MFF-mittbacken Derek Cornelius i straffområdet och kanadensaren tvingades fälla 21-åringen. Straffen tog Faraj hand om själv och via ett välplacerat avslut ledde AIK med 1–0.

Lyckan blev kortvarig. Blott 30 sekunder efter att MFF gjort avspark kunde Stefano Vecchia sätta kvitteringen för hemmalaget inför 19 887 åskådare på stadion i Malmö.

Strax därefter var MFF i ledning. Anfallaren Isaac Kiese Thelin inledde säsongen med att göra åtta mål på de fem första matcherna. Senast borta mot Varberg blev 30-åringen dock mållös – då klev mittfältaren Sebastian Nanasi fram och svarade för ett hattrick när MFF vann med hela 6–0.

Nanasis målform verkar intakt. Efter en kvart slog vänsterbacken Gabriel Busanello ett perfekt inlägg och på den bortre stolpen kunde Nanasi skicka in 2–1-bollen med ett lågt volleyskott mellan benen på AIK-målvakten Kristoffer Nordfeldt.

Fem minuter före pausvilan utökade MFF när lagkaptenen Anders Christiansen skickade in ett vänsterskott efter att hemmalaget snurrat friskt i AIK:s straffområde. Dansken hade tidigare under matchen även träffat ribban.

– Jag tycker Malmö är det bättre laget första halvlek. När vi väl får straffen, då kan vi inte släppa in dem så tidigt i matchen. Jag tycker vi ger dem ett för tidigt mål och då blir det ganska enkelt för dem att fortsätta, sade AIK-mittbacken Alexander Milosevic till Discovery+ i paus.

Protester mot kvitteringen

AIK-spelarna protesterade mot MFF:s kvitteringsmål. Upprinnelsen till målet var en snabb frispark kring mittplan – en frispark som inte togs där förseelsen skedde.

– När de får sin frispark, jag förstår ingenting, sade Milosevic.

AIK – som kom till spel utan ytterbacken Erick Otieno (sjuk) – höjde sig något i andra halvlek. Trots att det var spelmässigt jämnare och bortalaget kom till fler vassa anfall var MFF:s sjunde raka seger aldrig riktigt hotad. I slutskedet var det snarare närmare ett fjärde Malmömål än att AIK skulle reducera. AIK har nu inte vunnit borta mot MFF sedan 1996.

Fakta: AIK:s matcher 2023

AIK:s resultat under inledningen av allsvenskan:

2 april: Halmstad–AIK 2–1

10 april: AIK–IFK Norrköping 0–3

16 april: AIK–Hammarby 2–0

24 april: Värnamo–AIK 1–0

29 april: AIK–Sirius 0–0

3 maj: Mjällby–AIK 0–0