Krisen växer för Göteborg – Hammarby överlägset

Det blev allt annat än en lyckad Stockholmsturné för IFK Göteborg. Borta mot Hammarby kom andra förlusten i huvudstaden på tre dagar när man förlorade med klara 0–3. –Just nu ser det inte bra ut, säger Göteborgs Marcus Berg.

Hammarbys Vladimir Rodic (mitten) jublar efter sitt 3-0-mål.

Fotboll2021-09-23 21:04

Säsongen är fortsatt skakig för IFK Göteborg. Trots tränarbyte och välmeriterade återvändare får ”Blåvitt” inte ordning på situationen. Den här veckan var förhoppningen att en Stockholmsturné skulle kunna stabilisera läget något. Så blev det inte.

Göteborg inledde sin vistelse i huvudstaden med att möta AIK i måndags. Då hamnade man i underläge redan efter fem minuter för att sedan snabbt släppa in ytterligare ett mål i vad som till slut blev en 1–3-förlust.

Mot Hammarby var IFK Göteborg-spelarna fast beslutna att inte låta det ske igen.

Utfallet?

Ännu ett tidigt underläge och en tung förlust, denna gång med 0–3.

– De här två matcherna har vi inte kommit upp i nivå, varken som lag eller individer, säger Marcus Berg.

Frisparksvariant

Hammarby tog ledningen redan efter fem minuter när Akinkunmi Amoo fick bollen av Gustav Ludwigson en bit utanför straffområdet. 19-åringen tog några kliv framåt och sköt lågt och distinkt in bollen i nät.

Resultatet såg ut att kunna stå sig halvleken ut men precis före paus stod hemmalaget för en fin frisparksvariant. Jeppe Andersen slog en kort boll till Amoo som på ett tillslag fick fram inlägget till Mohammed Aziz Ouattara som blev kvitt sin markering och satte 2–0.

Till slut vann hemmalaget med 3–0. Vladimir Rodic fastställde slutresultatet i 70:e minuten när han tog sig in i straffområdet och chippade en hög boll mot bortre stolpen – en boll som gick över Giannis Anestis och in i nät.

Det var fjärde förlusten på de fem senaste matcherna för Göteborg och man är endast fyra poäng över Degerfors på negativ kvalplats.

– Det är klart att det är allvarligt. Vi måste inse var vi ligger och börja plocka trepoängare. Vi har haft två tuffa matcher här och två tuffa matcher till innan uppehållet. Det gäller att vi krigar och håller ihop för att ta de trepoängare som krävs, säger Marcus Berg.

"Alla har ansvar"

TT: Du är en av alla rutinerade spelare i laget – har ni ett extra stort ansvar?

– Det är klart vi har. Samtidigt måste alla ta sitt eget ansvar. Vi tillhör alla IFK Göteborg och alla har ett ansvar att gå ut och ge allt. Individuellt kommer vi inte upp i nivå i de här två matcherna och jag kommer inte upp i den nivå jag kan. Som lag måste vi komma ihop och göra saker enklare för varandra. Det är mycket som vi måste steppa upp för att vinna matcher, säger Berg.

TT: Har det varit tuffare än vad du trodde att komma tillbaka till allsvenskan?

– Jag har följt IFK och det har inte varit jättepositivt på ett par år. Det är klart att man hade hoppats på att det skulle bli en tändning för allihopa att vi var några som kom hem. Men det gäller att vi som kommer hem är med och bidrar, att vi höjer varandra. Det är en lagsport där alla måste bidra. Det är någonting vi försöker jobba med.