Kritiken mot Qatar-VM: "Förstår inte varför"

Landslagsstjärnan Emil Forsberg är kritisk till att fotbolls-VM spelas i Qatar. –Nu ska inte vi åka till VM, och jag är glad över att jag har semester om vi säger så, säger 30-åringen.

Emil Forsberg tycker att det är märkligt att fotbolls-VM 2022 spelas i Qatar.

Emil Forsberg tycker att det är märkligt att fotbolls-VM 2022 spelas i Qatar.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Fotboll2022-09-20 17:12

Fotbolls-VM i Qatar är bara cirka två månader bort. Efter förlust i playoff-mötet med Polen lyckades Sverige dock inte kvalificera sig.

Efter landslagets träning på Stockholms stadion riktar RB Leipzig-stjärnan Emil Forsberg kritik mot att mästerskapet spelas i just Qatar.

– Jag har aldrig förstått det valet om jag ska vara helt ärlig. Jag tycker det är väldigt konstigt. Jag förstår inte varför ett VM ska spelas på vintern. Det är bara konstigt, men det är som det är nu, säger Forsberg.

"Komplicerad fråga"

Bland annat det norska fotbollsförbundet har varit mycket kritiskt till att det internationella fotbollsförbundet, Fifa, har beslutat att VM ska spelas i Qatar. Ett land som anklagas för att kränka grundläggande mänskliga rättigheter, bland annat genom förbud mot homosexualitet och behandling av gästarbetare.

TT: En del förbund har ju valt att inte åka till VM, men Svenska fotbollförbundets linje är att åka. Tycker du det är rätt beslut?

– Nu ska ju inte vi åka i vilket fall. Det där är en fråga som är komplicerad, och jag förstår att du ställer den. Nu ska inte vi åka till VM, och jag är glad över att jag har semester om vi säger så, säger 30-åringen.

Trots att Forsberg är kritisk till att mästerskapet spelas i Qatar kommer han att följa mästerskapet.

TT: Vem är favorit till VM-guldet?

– Det är en bra fråga, faktiskt. Jag vet faktiskt inte, jag har ingen exakt guldfavorit jag kan säga nu. Men jag tror att det kan bli spännande.

Det finns dock ett par spelare vars framfart han kommer att följa lite extra noga under VM.

– Alla mina grabbar i laget (Leipzig) som får vara med och får chansen att spela ska det bli väldigt kul att följa, så klart, säger Bundesligaproffset.

"Kommer kännas konstigt"

VM kommer att spelas mellan den 20 november och 18 december. RB Leipzig spelar sin sista match innan VM-uppehållet den 12 november. Därefter spelar laget sin följande ligamatch, mot Bayern München, först den 23 januari.

TT: Hur känns det att ha två månader ledigt mitt under säsongen?

– Det ska bli skönt att få en lång semester. Det kommer kännas konstigt framför allt att få semester på vintern, det har jag inte haft på väldigt länge. November-december blir en konstig känsla, vi kommer ju träna på ändå ett tag, men det ska bli skönt att få vara med familjen och åka bort lite, säger Forsberg.

Fakta: Larmrapporter från Qatar

Förutom gästarbetarnas situation i Qatar har människorättsorganisationer slagit larm om diskriminering av kvinnor och HBTQ-personer samt om begränsad yttrandefrihet.

Kvinnor diskrimineras både lagstiftningsmässigt när det gäller arvsrätt och skilsmässor, men även i praktiken. Till exempel finns det system med "male guardianship" där kvinnor måste be om lov för sådant som att resa eller gifta sig.

HBTQ-personer diskrimineras exempelvis genom att samkönat sex ger fängelse.

Yttrandefriheten har blivit kraftigt begränsad under de senaste åren. I fjol kom en ny lag som kriminaliserar "falsk information" eller "partisk information" där du riskerar fängelse i fem år eller skyhöga böter. Politiska partier tillåts inte.

Källa: Amnesty Sverige


Fakta: Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder. Huvudstaden Doha har drygt 600 000 invånare.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad Al Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktion står för en stor del av landets BNP.

Statsreligion är islam. Den dominerande inriktningen är en strikt, sunnimuslimsk tolkning av islam som kallas wahhabism.

Andelen shiamuslimer beräknas till mellan 5 och 15 procent.

Källa: Nationalencyklopedin


Fakta: Fotbolls-VM i Qatar

Sedan fotbollens världsorganisation Fifa 2010 klubbade igenom valet av Qatar som VM-värd och den extrema värmen i landet tvingat fram en flytt av mästerskapet till vinterhalvåret, har allt annat än fotboll stått i fokus.

Anklagelser om korruption i valprocessen, frågan om mänskliga rättigheter i landet och Amnesty Internationals larm om gästarbetare som dör under byggnationerna av VM-arenor har varit återkommande.

I takt med att mästerskapet närmar sig har de kritiska rösterna blivit fler, och allt mer högljudda. Under VM-kvalet har stjärnor som norske anfallaren Erling Braut Haaland och svenska damlandslagets Magdalena Eriksson protesterat mot VM-arrangören och en bojkott av VM har diskuterats på flera håll.

Människorättsorganisationen Amnesty International har i flera år följt och kritiserat arbetsförhållandena i Qatar där många migrantarbetare jobbar under slavlika förhållanden på byggena av arenorna till fotbolls-VM 2022.

Qatar har bland annat byggt sju nya arenor, en helt ny stad, en ny flygplats, nya vägar och en ny anläggning för allmänna kommunikationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!