Kritiserade regimen – splittrade landslaget

Den iranske fotbollsstjärnan Sardar Azmoun kritiserade på sociala medier den iranska regimens hantering av protesterna i landet. Kort därefter försvann hans inlägg och en spricka har uppstått i landslaget.

Sardar Azmoun, höger, har kritiserat den iranska regimen. Arkivbild.

Sardar Azmoun, höger, har kritiserat den iranska regimen. Arkivbild.

Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Fotboll2022-09-27 12:32

Azmoun är en av Irans mest framstående fotbollsspelare just nu, med 40 mål på 64 landskamper. Nu använder 27-åringen sina sociala medier för att kritisera den iranska regimen och hjälpa de som protesterar.

Sedan 22-åriga Mahsa Amini dött efter att ha gripits av landets moralpolis för att inte ha täckt håret tillräckligt har våldsamheter brutit ut i Iran.

Azmoun har nu brutit mot den munkavle han som landslagsspelare har och på sociala medier bland annat kritiserat militären.

"Se vad ni gör mot vårt folk. Skäms! Ni dödar utan att tveka. Länge leve iranska kvinnor!", skriver Azmoun i ett inlägg på Instagram enligt NRK.

Twitter skriver journalisten Armin Ghobadi Pasha att det efter Azmouns inlägg råder splittring i det iranska landslaget där Saman Ghoddos ska vara en av de som tagit Azmouns parti.

Även Ali Karimi, före detta landslagskapten och omåttligt populär i Iran, har tagit ställning för de som protesterar och har bland annat delat med sig av information om hur man kringgår nedstängningen av internet i landet.

Enligt brittiska Telegraph har den statligt anknutna nyhetsbyrån Fars krävt att Karimi, som uttryckt sig regimkritiskt förut, grips.

Fakta: Protesterna i Iran

Mahsa Amini grips den 13 september, då hennes huvudsjal inte bärs på korrekt vis, enligt landets moralpolis. Hon förs till sjukhus när hon segnar ner och får vad polisen hävdar är en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj. Den 16 september avlider Mahsa Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hennes hemort i nordvästra Iran utbryter spontana protester, som därefter utvecklas till en demonstration där kvinnor tar av sig huvudduken och skanderar slagord. Protesterna sprider sig snabbt och över landet, till de flesta av Irans 31 provinser.

De iranska säkerhetsstyrkorna väljer på flera håll att skjuta mot demonstranterna. De använder även tårgas och griper hundratals, sannolikt tusentals, deltagare. Uppgifterna om hur många personer som har dödats under protesterna varierar.

Under protestvågen som drar över landet blottar kvinnor sitt hår, bränner slöjor och ropar slagord som "kvinna, liv, frihet". På sociala medier finns också videoklipp där kvinnor klipper sitt hår i protest.

Landet har, precis som vid tidigare protester, tidvis eller helt blockerat internettrafiken, vilket gjort det svårt att nå ut med information. Under kraftiga protester 2019 dödades hundratals demonstranter under internetstoppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!