Kritiska datumet för fotbollen: "Förundrad över det"

23 april. Då ska Svenska Fotbollförbundet ta ett beslut om hur det blir med de lägre förbundsserierna. Då kan också Smålands FF få klarhet i hur man gör med distriktsserierna. "Antingen har man en jäkla optimistisk tro eller så har man fått ett underhandsbesked", säger Mats Larlind på SmFF om det nya beskedet.

"Frågan är hur långt vi kan sträcka oss innan smärtgränsen är nådd...", säger Mats Larlind på SmFF.

"Frågan är hur långt vi kan sträcka oss innan smärtgränsen är nådd...", säger Mats Larlind på SmFF.

Foto: Torbjörn Allvin/Michael Nordin

Fotboll2021-04-13 16:30

Det var i måndags som Svenska Fotbollförbundet gav det senaste beskedet gällande de lägre förbundsserierna (division 2–3 herrar och division 1 damer). 

"Om nuvarande pandemirestriktioner kvarstår 23 april kommer seriestarten i de lägre förbundsserierna skjutas upp ännu en gång och kvalspelen på herrsidan tas bort", fastställde SvFF:s förbundsstyrelse, framgår det i ett pressmeddelande på hemsidan. Starten för de serierna har sedan tidigare skjutits upp till 1–2 maj. 

Förbundsstyrelsen har tagit fram följande plan:

* Om inte restriktionerna lättat senast 23 april skjuts seriestarten upp till 22–23 maj och kvalet på herrsidan till division 3, 2 och Ettan ställs in.

* Om inte restriktionerna lättat senast 10 maj skjuts seriestarten upp ytterligare, till 5–6 juni.

* Utreda när brytpunktsdatum för att nödgas ta till enkelmöten i de olika serierna infaller, frågan ska återrapporteras till förbundsstyrelsen i maj.

Hur påverkas då Smålands Fotbollförbund och distriktsserierna av det?

– Om det nu blir så att SvFF skjuter på sina lägre förbundsserier så kommer kvalet mellan herrarnas division 4 och 3 att försvinna. Det gör samtidigt att varje distrikt blir egenbestämmande och då kan vi ta beslut om seriestart och tider på egen hand, förklarar Mats Larlind, som är tävlingsansvarig för seniordelen på Smålands Fotbollförbund. 

Dilemmat för SmFF är att det blir ytterst svårt att spela fotboll sent in på året. 

– Om det är så att förbundsserierna skjuts upp till 22–23 maj eller 1 juni så kommer de att hålla på till november. Jag tror inte att alla våra föreningar i Småland har möjlighet att spela i november, eftersom alla inte har konstgräs, säger Larlind, som ändå tror och hoppas på att man kan genomföra sina serier med dubbelmöten.

– Vår inställning är att kunna göra det, och de flesta föreningarna vill också det. Frågan är bara hur långt vi kan sträcka oss innan smärtgränsen är nådd...

Men det finns trots allt en positiv känsla hos Larlind, med tanke på att beskedet som väntas komma 23 april bara är en vecka innan serierna egentligen ska dra igång.

– Ja, antingen har SvFF en jäkla optimistisk tro eller så har man fått ett underhandsbesked. Min känsla är att man vet något, för det vore väldigt konstigt att ha den korta framförhållningen om man inte fått en hint. Kollar man på alla kurvor och besked kring coronan så finns det inte så stora chanser till att kunna komma igång, egentligen. Så jag är lite förundrad över det, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!