Kulusevski: "Vi är absolut för snälla mot varandra"

Genomklappning, haveri, bottennapp. Välj något av orden för att rama in landslagets 0–3-förlust mot Azerbajdzjan och spelarna håller med om allt. –Det var otroligt dåligt. Det gjorde ont, säger Dejan Kulusevski och vill se en tuffare mentalitet spelare mellan.

Dejan Kulusevski.

Dejan Kulusevski.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fotboll2023-11-17 17:28

Landslaget lämnade Baku stukat och förödmjukat. Den långa resan hem präglades av besvikelse, ilska, frustration och en ansenlig mängd rätt tuff självkritik.

Kulusevski vill aldrig uppleva något liknande igen. Han sov inte en minut under den fem timmar långa flighten hem från Azerbajdzjan. Det gick inte. Tankarna malde.

Dagen efter kölhalningen skakar Kulusevski på huvudet åt vad han och landslagspolarna sysslade med.

– Hela matchen var dålig, försvars- och anfallsspelet, energimässigt, personlighetsmässigt... det var en riktig tuff dag, säger han.

Och fortsätter:

– Vi sade att vi skulle pressa ibland, vi pressade aldrig. Det kändes hela tiden som om de var tre fyra spelare fler. Vi var inte alls redo.

"Just nu är det inte bra"

Kulusevski är ärlig med var han tycker att landslaget står och har stått kvalitetsmässigt under en längre tid.

– Sedan Nations League har det börjat gå nedåt. Vi måste vara ödmjuka och konstatera att just nu är det inte bra.

Han stakar ut vägen framåt och uppåt med en ny förbundskapten, oavsett vem det blir:

– Vi måste bli exakta i vad vi vill göra och så gör vi det. Lite som i Tottenham. Vi tittar inte på tiden, inte på resultatet utan på vad vi ska göra. Det är det viktigaste i allt.

– Vi måste bli starkare som grupp, ta mer ansvar. Hålla oss till vår idé. Vi är absolut för snälla, vi måste bli tuffare. Man vinner inte fotbollsmatcher om man är snäll.

Skärpa kravbilden

Kravbilden måste skärpas, inte minst spelare emellan, menar Dejan Kulusevski.

– Vi måste allihopa göra mer när det gäller den biten. Vi skyddar varandra lite för mycket. Vi är bra killar, gillar varandra och tar hand om varandra, men ibland blir det kanske för mycket. Vi måste kanske vara tuffare mot varandra.

TT: Man kan väl vara bra kompisar och ändå ställa höga krav på varandra?

– Precis. Det är en grej vi kan och måste bli bättre på i framtiden. Då tror jag att vi kommer att bli bättre som lag.

Robin Quaison tror att det bästa sättet att hantera bedrövelsen i Baku är att snabbt lägga den bakom sig och omedelbart studsa tillbaka och avsluta kvalet snyggt hemma mot Estland på söndag.

"Skit från början till slut"

– En sån här match tror jag inte att man behöver analysera. En väldigt, väldigt dålig match. Mer än så tror jag inte att man behöver säga. Vi får acceptera att den var skit från början till slut. Jag tror att vi alla vet att vi kan bättre än så här och måste göra det bättre.

– Att gå på djupet är inte det bästa, säger Quaison.

Nytt i truppen är att Ludwig Augustinsson anslöt på fredagen. Däremot kommer Emil Holm inte till samlingen. Carl Starfelt avstod träningen på grund av lättare förkylningsbesvär.

I och med att Augustinsson tagit plats i truppen lämnar Niklas Hult den.

Runt 12 000 biljetter är sålda till Janne Anderssons sista landskamp som förbundskapten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om