Kvalrysaren: Så gick det till när Frödinge fick jubla

Pang. Mardrömsstarten var ett faktum. 0–1 efter 30 sekunder! Oro? Knappast. Frödinge vände och vann den avgörande kvalmatchen mot Gnosjö med klara 4–1. Nu blir det spel i division två igen. "Så underbart", jublar Frödingespelarna i högan sky och kramar om varandra.

Här är Frödinges kvalsegrande lag efter vinsten mot Gnosjö. Nästa år spelar de åter i division två.

Fotboll2020-10-18 17:15

Om vi tar det från början. Åskådarna hann knappt bänka sig innan Gnosjö skickade in 0–1 bakom en maktlös Pernilla Einarsson i Frödinges mål. Det gick snabbt, var påpassligt och kom som en rejäl kalldusch för Frödinge, som var tvunget att vinna för att bli etta i kvalgruppen. Det var just Gnosjö som FBSK behövde passera.

– Det var en riktig mardrömsstart, säger tränaren Robin Blomberg strax efter slutsignalen på Lundavallen.

Gästerna var också hetare inledningsvis, men det skulle komma att ändra sig. Ett fysiskt starkare Frödinge åt sig in mer och mer i matchen, för att sedan ta över.

Linn Uhre var het som en kamin offensivt och inblandad i det mesta i anfallsväg för FBSK i den första halvleken. Det var också hon som kvitterade till 1–1 strax innan pausvilan. Hon nöjde sig inte där. Efter en knapp kvart i den andra halvleken låg hon bakom både Louise Anderssons 2–1-mål och straffen till 3–1, som Hanna Nilsson prickade in bestämt.

– Hon gjorde det väldigt bra, berömmer tränare Blomberg och syftar till Linn Uhres prestation.

De båda sistnämnda målen kom inom loppet av bara några minuter, där även Frödinges yrväder på vänsterkanten, Clara Sohlberg Perez, hann med att pricka insidan av ena stolpen.

Av bara farten – och för att ytterligare bekräfta att FBSK bara skulle vinna kvalgruppen – ordnade Louise Andersson 4–1. I den andra kvalmatchen fick Frödinge samtidigt hjälp av Alvesta, som fick 2–2 mot Kristianopel.

När vi summerat 90 minuter och lite till på Lundavallen, utbröt glädjeyra i hemmalägret. Förstås. Efter den minst sagt snöpliga avslutningen på seriespelet, där FBSK bara var någon futtig minut från att vinna serien och avancemang till tvåan, tog de nu gruvlig revansch. Om vi nu kan kalla det så.

– Vi gör det här så bra. Både som lag och individuellt. Vi har så många bra spelare, säger en sprudlande glad Hanna Nilsson.

Bredvid henne nickar Louise Andersson instämmande och ler med hela ansiktet.

Hur ska ni fira det här?

– Vi ska ut och äta på restaurang i Vimmerby. Det blir roligt...

Nästa år väntar alltså åter division två – med Robin Blomberg vid tränarrodret?

– Det lutar åt det, men inget är bestämt än, säger han med ett stort leende.

Alla spelare förtjänar högt betyg i FBSK. Segern var odiskutabel.

Nöjda målskyttar. Hanna Nilsson, Louise Andersson och Linn Uhre stod för målen i Frödinges segermatch.