Kvartett kan utmana Saudiarabien om VM 2034

Saudiarabien har ansökt om att arrangera fotbolls-VM 2034. Nu kan flera länder utmana med ett gemensamt bud. Australien, Indonesien, Malaysia och Singapore utreder möjligheten.

Fotbolls-VM 2023 för damer spelades i Australien och Nya Zeeland. Arkivbild.

Fotbolls-VM 2023 för damer spelades i Australien och Nya Zeeland. Arkivbild.

Foto: Mark Baker/AP/TT

Fotboll2023-10-11 10:44

Australien var tidigare enda nation som visat intresse utöver Saudiarabien. Nu har en dialog inletts mellan det indonesiska fotbollsförbundets ordförande Erick Thohir och Australien.

"Vi diskuterar (ett bud) tillsammans med Australien", säger Thohir till Sydney Morning Herald enligt nyhetsbyrån Reuters.

Fyra nationer ska vara intresserade att dela på värdskapet: Australien, Indonesien, Malaysia och Singapore.

AFP skriver att det också kan vara tänkbart att Nya Zeeland är en del av värdskapet.

Det var i måndags som Saudiarabien formellt meddelade att de vill arrangera turneringen. Det saudiska fotbollsförbundets ordförande, Yasser al-Misehal, sade i ett uttalande:

"Det här är nästa steg på en enormt spännande resa för landet. Förra veckan meddelade vi att vi har ambitionen att stå värd för VM 2034 och i och med den här formella ansökan fortsätter resan."

För att kunna utmana Saudiarabien krävs en officiell ansökan innan den 31 oktober i år. Det internationella fotbollsförbundet, Fifa, har dessutom en policy om att värdskapet ska roteras mellan världsdelarna, varpå endast länder från Asien och Oceanien är aktuella för VM 2034.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!