Lägeskoll med tränarna inför viktiga bottenmötet

IFK Tuna mot Bäckseda IF. Det är två lag i stort poängbehov. "Vi ska försöka vinna till varje pris", säger bortatränaren Johan Friberg.

Gustavo Borges har lämnat klartecken till helgens match.

Gustavo Borges har lämnat klartecken till helgens match.

Foto: Arkiv

Fotboll2020-09-18 17:05

Med tre omgångar kvar ser bottenstriden ut så här:
8) Ölmstad 7
9) Tuna 6
10) Aneby 5
11) Bäckseda 1
12) Västervik 1

De två sista lagen åker ut, medan tian får kvala. Då förstår ni att lördagens match på Tunhamra är extra betydelsefull.

– Aneby har ett lätt spelschema kvar, så vi måste ta de poängen vi kan. Bäckseda är ett av lagen som vi ska ha bakom oss, säger Tuna-tränaren Mattias Gustavsson.

Förra helgen fick IFK Tuna äntligen jubla, när det blev seger med 1–0 borta mot jumbon IFK Västervik. Det var ett skönt och nödvändigt trendbrott för Mattias Gustavssons gäng.

– Det var inget skönspel, men det viktigaste var att vi lyckades vinna. Efter slutsignalen pustade vi ut rejält.

Gustavo Borges åkte på en otäck smäll i den matchen. Vad är det för status på honom?

– Han tränade i torsdags, så vi räknar med honom. När Gustavo fick dobbarna mot benet blev jag livrädd. Det såg inte alls bra ut. Jätteskönt att det inte var något allvarligt.

Oskar Eriksson...?

– Nej, han är inte aktuell för spel än efter sin knäskada. Om han kan spela i slutet av säsongen är det en bonus.

Matchtruppen i helgen: Billy Inkoom, Filip Gustavsson, Jonathan Gustafsson, Simon Pettersson, Martin Carlsson, Anton Carlsson, Filip Ingemarsson, Gustavo Borges, Victor Gustavsson, Adrian Ottosson, Anton Preusse, Joel Svensson, André Frodig, Theo Krantz, Olle Freedeke Samuelsson och Tobias Thuresson. Jämfört med senast saknas Ilhan Jejna som är avstängd, efter tre varningar.

Bäckseda har upplevt en tuff säsong. Som väntat.

– Ja, vi visste att det skulle bli svårt efter alla tunga spelartapp. Dessutom har vi drabbats av en del skador, vilket har ställt till det. Det har varit en stor omsättning på spelare, säger tränaren Johan Friberg.

Han gör ingen hemlighet av att kvalitén i truppen skiftar.

– Mot exempelvis Vimmerby (10–0) hade vi mer eller mindre ett division 6-lag.

Hur är läget inför den här matchen?

– Det ser lovande ut. Den senaste tiden har vi haft en ganska bra startelva. Det blir samma sak mot Tuna, även om det fortfarande finns en del frågetecken.

Vid vinst lever hoppet om nytt kontrakt för Bäckseda. Vid oavgjort ser det mörkt ut. Vid förlust är det i praktiken kört.

– Jag upplever Tuna som ett rätt gediget lag. Bland annat måste vi ha koll på Gustavo Borges som är duktig, säger Johan Friberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!