Lagkamraterna hyllar Seger – som blir historisk

Nu blir Caroline Seger störst i Europa och det är inte bara ett intyg på en fantastisk fotbollskarriär. Kanske säger det också det mesta om det här svenska landslaget.

"Jag har verkligen sett fram emot det och att få lov att uppleva det med det här fantastiska gänget känns extra speciellt", säger Caroline Seger, i mitten, om att slå Europarekordet i antal landskamper.

"Jag har verkligen sett fram emot det och att få lov att uppleva det med det här fantastiska gänget känns extra speciellt", säger Caroline Seger, i mitten, om att slå Europarekordet i antal landskamper.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2021-06-14 17:26

Att Caroline Seger får speltid i tisdagens OS-genrep mot Australien är en så kallad "no-brainer". Förbundskapten Peter Gerhardsson kommer naturligtvis inte stoppa sin lagkapten från att nå milstolpen som en 215:e A-landskamp för Sverige innebär.

Med den blir Rosengårdsmittfältaren i ensamt majestät den spelare i Europa som gjort flest landskamper genom tiderna. Nära vännen, tidigare lagkamraten och nuvarande Rosengård-sportchefen Therese Sjögran stannade precis som tyskan Birgit Prinz på 214.

– Det känns otroligt kul, jag har sett fram emot det länge, att äntligen få göra det här. Det ska bli sjukt roligt. Och att få lov att uppleva det med det här fantastiska gänget och på hemmaplan, det känns extra speciellt, säger Caroline Seger.

"Känns som semester"

Det är en unik bedrift. Men landslagskamraterna är på ett plan inte förvånade. För så länge man håller måttet är det här ett landslag man vill spela vidare för – i dag, i morgon och under lång tid framöver.

– Jag förstår Seger och Sjögran, att de aldrig vill sluta. För jag älskar fotboll mer och mer för varje år och jag njuter av att spela fotboll och tycker att det är hur kul som helst, säger Kosovare Asllani, 147 A-landskamper.

När Magdalena Eriksson, 69 A-landskamper gammal, ska beskriva stämningen i det svenska laget forsar orden ur henne.

– Det är ingen slump att vi pratar om hur fantastiskt det är att spela i det här landslaget. Det känns nästan som att det börjar bli en klyscha eller något vi bara säger, men man blir nästan lika chockad varje gång man kommer hit – hur underbar stämning det är, vilka fantastiska tjejer det är och vilken homogen grupp det är, säger Eriksson.

– På något sätt känns det som att man är på semester när man är här, för man slappnar av på ett sätt som är helt fantastiskt. Och man kan bara fokusera på det man älskar, vilket är att spela fotboll. Jag vill spela så många landskamper jag bara kan och får, så länge jag är tillräckligt bra.

Ständig utveckling

Med det sagt är det inte alla som kan bibehålla tillräckliga kvaliteter för att spela vidare, hur väl de än skulle trivas. Men Caroline Seger, hon blir bara bättre och bättre, säger lagkompisarna.

– Hon växer och växer för varje år. Jag är så stolt över henne. Jag kommer ihåg när hon och Sjögran höll på och gnabbades lite i bussen för 100 år sedan, när jag var ny. Hon sade att hon ville slå Sjögrans rekord och jag tänkte ”men du har ju typ 100 landskamper kvar, kommer det hända?”. Nu kommer det ju hända, säger Kosovare Asllani.

TT: Vad är det hon blir bättre på?

– Jag som spelar framför henne tänker framför allt på att hon alltid haft speluppfattningen, men att hon nu har modet att våga spela bollen framåt och hitta de diagonala passningarna, och att driva bollen och hitta bollen upp till oss centrala spelare. Sedan är jag på henne hela tiden att jag vill ha ännu mer, så klart. Men hon blir bättre på det.

"Otroligt stor drivkraft"

Landskampen mot Australien, på Guldfågeln arena i Kalmar, är den sista inför OS-premiären mot USA den 21 juli, och den sista innan truppen till Tokyo presenteras den 22 juni. Men att vi börjar se slutet på Segers karriär, det är det fortfarande ingen som vågar sätta pengar.

TT: Hur viktigt har landslaget varit för att din karriär har fortsatt så här länge?

– Det är en otroligt stor drivkraft och motivation, som gör att man drivs av att träna på där hemma och göra bra ifrån sig för att hänga med, och för att hålla en hög nivå. För när man kommer hit är det de absolut bästa i hela Sverige. Och att få förmånen att träna med dem och alla upplevelser vi har tillsammans, och mästerskap man får uppleva, det är klart att landslaget är en väldigt stor drivkraft i att man har orkat så här länge, säger Caroline Seger.

Magdalena Eriksson och Caroline Seger under måndagens träning på Guldfågeln arena i Kalmar, inför tisdagens landskamp mot Australien.
Magdalena Eriksson och Caroline Seger under måndagens träning på Guldfågeln arena i Kalmar, inför tisdagens landskamp mot Australien.
Fakta: Spelarna med flest landskamper

Här är de fotbollsspelare i världen som har spelat flest A-landskamper. Spelare som fortfarande är aktiva är markerade med en asterisk.

1) Kristine Lilly, USA, 354 A-landskamper.

2) Christie Pearce, USA, 311.

3) Carli Lloyd, USA, 301.*

4) Christine Sinclair, Kanada, 297.*

5) Mia Hamm, USA, 276.

6) Julie Foudy, USA, 274.

7) Abby Wambach, USA, 255.

8) Joy Fawcett, USA, 241.

9) Heather O’Reilly, USA, 231.

10) Pu Wei, Kina, 219.

11) Caroline Seger, Sverige, 214.*

11) Therese Sjögran, Sverige, 214.

11) Birgit Prinz, Tyskland, 214.

Topp 10 i Europa:

1) Caroline Seger, Sverige, 214.*

1) Therese Sjögran, Sverige, 214.

1) Birgit Prinz, Tyskland, 214.

4) Katrine Pedersen, Danmark, 210.

5) Gemma Fay, Skottland, 203.

6) Sandrine Soubeyrand, Frankrike, 198.

7) Patrizia Panico, Italien, 196

8) Élise Bussaglia, Frankrike, 192.

9) Kerstin Stegemann, Tyskland, 191.

9) Joanne Love, Skottland, 191.*

Fotnot: Herrspelaren med flest landskamper, 184 stycken, är Egyptens Ahmed Hassan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!