Lagkaptenen missar cupfinalen: "Ett stort avbräck"

På onsdag kväll spelar Rimforsa IF en mycket intressant cupfinal mot IFK Norrköping. Då får man klara sig utan sin lagkapten och målspruta Hanna Hellström. "Hon är vår starkaste offensiva pjäs", säger RIF-tränaren Mats Andersson.

Rimforsa IF är framme vid det allra sista steget i Östgötacupen.

Rimforsa IF är framme vid det allra sista steget i Östgötacupen.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2020-09-29 15:10

Efter en kanoninsats i semifinalen av Östgötacupen (LågenergiHus cup) mot Smedby (seger 3–1) stod det klart att IFK Norrköping blir Rimforsa IF:s motståndare i finalen. 

På onsdag är det dags, när RIF välkomnar IFK till Hackelvallen. 

– Det ska bli jätteskoj. I den senaste seriematchen (4–0-förlust mot Smedby B) kom vi inte riktigt upp i nivå men jag hoppas och tror att vi ska kunna tända till inför finalen. Det ska nog inte vara några problem, säger Mats Andersson, tränare i Rimforsa. 

Något som dock kan bli ett problem för RIF är att lagkaptenen och anfallsesset Hanna Hellström missar finalen. Hellström vann skytteligan i division 3 med sina 18 mål och har varit en av lagets absolut viktigaste spelare under säsongen. 

– Hon har problem med ett knä och det är en skada hon haft till och från även tidigare. Vi tar inga chansningar, förklarar Andersson.

Vad betyder det för er att hon inte kan vara med?

– Hon är vår starkaste offensiva pjäs och det kommer vara ett stort avbräck. Men då är det andra som får kliva in istället, helt enkelt. Den defensiva prestationen, som vi gjorde mot Smedby, ska vi kunna göra utan "HG" (Hanna Hellström) också. 

undefined
Mats Andersson, tränare för RIF-damerna, får klara sig utan Hanna Hellström mot IFK.

RIF kunde knappast ha fått ett svårare motstånd i den sista matchen. IFK Norrköping har gått som tåget i division 1 den här säsongen och är i princip klara för kval till Elitettan. Inför den sista omgången toppar IFK serien med tre poängs försprång och har hela 21 mål till godo i målskillnaden. I sin cupsemifinal slog de Tinnis med 6–2 och i kvarten demolerade man Linghem med 15–0. 

– Jag såg matchen när de vann med 15–0 och då var det bara spel på en planhalva. Men de spelar 4-3-3 och sätter en väldigt hög press. Vi får inte bjuda på någonting, säger Andersson. 

Ett ess som RIF har i rockärmen är att man får två bonusstraffar i matchen eftersom det skiljer två divisioner mellan lagen. 

Hur tänker du kring bonusstraffarna?

– "HG" har ju slagit in alla våra bonusstraffar tidigare och inte visat någon nervositet. När hon nu inte är med så ska jag fråga Ida Engberg eller Ea Wessén om de är sugna. Ida slog ju straffarna innan "HG" kom. Men den av dem som är mest sugen får slå den första, sen får vi se. 

När kommer ni välja att ta era straffar?

– Jag brukar alltid försöka vänta så länge jag kan med att ta straffarna. Mot Smedby hamnade vi i underläge men kvitterade sen i öppet spel, så där behövde vi inte ta straffarna tidigt. 

Andersson och hans lag är som bekant redan klara för division 2-spel nästa säsong och kan alltså avrunda 2020 med att knipa ett cupguld. 

– Det hade nästan varit lite för bra, haha. Nej, men det skulle vara fantastiskt. 

Här är Rimforsas trupp till cupfinalen: Nessima Ingvarsson Ziane, Melina Simonsson, Moa Creutz, Olivia Johansson, Amanda Törngren, Joyrein Avergas, Lina Nilsson, Ea Wessén, Alice Klint, Malin Stjärnborg, Sofia Lindell, Nikki Schuiling, Maja Bjerkinger, Ida Engberg, Ebba Eriksson, Ella Kullered.

Matchen direktsänds på www.vimmerbytidning.se på onsdag kväll. Avspark är 19:00!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!