Läkaren: "Då är det stopp för allsvenskan"

Ett klavertramp till i klass med det som Örebro stod för mot Sirius och det kan vara slut på årets fotbollssäsong. Det tror den allsvenska lagläkaren Sverker Nilsson som sitter i Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté.
–Jag förstår om Folkhälsomyndigheten undrar vad vi håller på med, säger han.

Lagläkaren Sverker Nilsson (höger) ser mycket allvarligt på Örebro SK:s agerande inför mötet med Sirius. Arkivbild.

Lagläkaren Sverker Nilsson (höger) ser mycket allvarligt på Örebro SK:s agerande inför mötet med Sirius. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2020-07-09 11:35

Inför säsongen tillämpade svensk fotboll ett omfattande medicinskt regelverk med syfte att minimera risken för ökad smittspridning i samhället.

Sverker Nilsson, som utöver sitt uppdrag på SvFF även är lagläkare i Falkenbergs FF, summerar hur han tycker det har fungerat efter sex spelade omgångar av herrallsvenskan.

– Man kan säga att allting har varit fantastiskt bra – fram till episoden i Uppsala som var en katastrof. Det som hände i matchen Sirius–Örebro får inte hända, säger han.

"Fullständigt oacceptabelt"

Att det rörde sig om misstänkt matförgiftning – och inte covid-19 – bland de fyra-fem ÖSK-spelare som spydde innan de spelade mot Sirius i söndags är ingen förmildrande omständighet, menar Nilsson.

– Spyr du före uppvärmningen så får du ju inte spela. Dels så är det ju farligt för din egen skull. Det kan bli överbelastning med skador och du kan till och med kollapsa av att du inte har tillräckligt med energi och vätska i kroppen. Spyr du på grund av att du har en infektion riskerar du ju dessutom att smitta andra. Så det är ett dubbelfel.

Han fortsätter:

– Hade detta hänt förra året så hade jag också blivit väldigt förvånad, för det här får aldrig hända. Det är fullständigt oacceptabelt. Och att det händer nu är ju helt vansinnigt när vi har alla ögon på oss från alla håll och kanter. Skulle det hända flera sådana här grejer så får ju Folkhälsomyndigheten komma in och säga att nu är det stopp för spel i allsvenskan, damallsvenskan, superettan och elitettan.

"Då är vi illa ute"

TT: Du tror inte allsvenskan har råd med en sådan här fadäs till?

– Nej, det tror jag faktiskt inte.

– Nu har det hänt en gång och nu får vi se till att det inte händer en gång till. Då är vi illa ute, kan man lugnt säga. Jag förstår om Folkhälsomyndigheten undrar vad vi håller på med. För det gör jag också.

Örebro är anmält till Svensk elitfotbolls disciplinutskott och riskerar straff i form av en erinran, en varning eller böter.

– Nu pågår det en utredning och Örebro kommer ju att straffas för detta, förstås. Men jag tror att de som ser allvarligast på detta är Örebro själva. De kommer se till så att det inte händer igen, säger Sverker Nilsson.

Bakgrund: Örebro-fallet

Sirius vann det allsvenska mötet hemma med Örebro med 2–1 i söndags. Efter matchen berättade ÖSK-tränaren Axel Kjäll för Nerikes Allehanda att flera spelare mått dåligt och kräkts inför matchstart. "Det var en speciell period innan matchen där vi hade fyra eller fem spelare som spydde innan matchstart. Någon fick det på bussen och någon fick det på arenan. Det var flera som mådde dåligt och flera som spydde. Många spelare krigade sig igenom och mådde inte jättebra, några spelade 90 minuter", sade han bland annat.

Sirius lagläkare Jakob Johansson, som hade haft mandat att stoppa spelarna från spel, informerades aldrig om läget.

"Hela systemet går ut på att man intygar att alla spelare, ledare, alla som ska in är friska och det är det intyget som jag har fått. Om det inte stämmer så är det här anmärkningsvärt minst sagt", sade han till TT.

I måndags anmäldes Örebro till Svensk elitfotbolls disciplinutskott för att ha brutit mot regelverket kring covid-19. Klubben riskerar nu en erinran, en varning eller böter.

Besked om eventuellt straff väntas i nästa vecka.


Fakta: Fotbollens smittregler

I maj fastställde intresseorganisationen Svensk elitfotboll ett omfattande regelverk för hur allsvensk fotboll ska bedrivas under coronapandemin. Nedan följer fem viktiga punkter, regelverket kan ses i sin helhet här.

+ Klubbläkarens viktiga roll

Hemmalagets läkare tar emot och granskar på matchdagen självskattningsformulär som fyllts i av spelare, ledare och matchfunktionärer. Läkaren godkänner vilka som är behöriga att anlända och vistas på arenan. Samma procedur genomför bortalagets läkare som sedan rapporterar till hemmalagets läkare, som i sin roll som matchläkare fastställer vilka spelare och ledare som är behöriga att delta i matchen.

+ Ankomst till arenan

Separat ankomst för lagen, med en tidsintervall på minst 15 minuter. Säkerhetsavstånd på två meter hålls.

+ Områden med begränsad tillgång

Gäller uppvärmningsytor, avbytarbänkar, ytor för behandling av skadade spelare, bårpersonal och första hjälpen, avgränsade områden för lagen samt matchfunktionärer vid ankomst och hemfärd, endast ett område för inpassering för övrigt behöriga, ledningsrum med tillhörande säkerhetsfunktioner, tv-produktion, pressrum, intervju- och mixed zone för journalister och fotografer.

+ Sanitära riktlinjer

Toaletter städas noggrant inför varje match och ska som minimum innehålla tvål eller handsprit, möten hålls i väl tilltagna rum där säkerhetsavstånd på två meter kan hållas, ingen lineup, inga maskotar eller eskorter, ingen lagfotografering, inga handhälsningar.

+ Transporter

Ledare, spelare och funktionärer rekommenderas att transporteras individuellt direkt till och från arenan, helst med eget transportmedel, annars rekommenderas resa med halvfulla bussar med en person på varje dubbelsits och om möjligt på varannan rad. Flyg kommer bara att bli aktuellt i ett fåtal fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!