Landslagen fast i kaoset i Guinea

Guineas president Alpha Conde har gripits i en militärkupp, uppger AFP. Mitt i kaoset finns både Marockos och Guineas fotbollslandslag som skulle spelat en VM-kvalmatch i huvudstaden Conakry på måndagen. –Man vill helst att vi ska kunna åka härifrån, säger Östersundsmålvakten Aly Keita, som spelar för Guinea.

Östersunds Aly Keita är en av spelarna i kaoset. Arkivbild.

Östersunds Aly Keita är en av spelarna i kaoset. Arkivbild.

Foto: Per Danielsson/TT

Fotboll2021-09-05 19:59

President Alpha Conde har gripits i samband med kuppen, enligt ett uttalande i en video från kuppmakarna som skickats till nyhetsbyrån AFP.

I en annan video syns presidenten i en soffa omgiven av soldater.

Samtidigt uppger regeringen att en attack mot presidentpalatset har slagits tillbaka och att säkerhetsstyrkor återställer ordningen.

"Mycket viktigare"

Boenden i Conakry har vittnat om att de hört tung skottlossning tidigare under söndagen.

– Vi känner oss säkra. Men man vill helst att vi ska kunna åka härifrån, säger Aly Keita till Aftonbladet.

– Jag är här för att spela fotboll och hade hoppats få göra det i morgon här i Guinea. Det är synd. Men det viktigaste är att människorna mår bra. Det är mycket viktigare än fotboll, säger han.

VM-kvalmatchen mellan Guinea och Marocko skulle egentligen spelats under måndagen men har skjutits fram.

"Den politiska och säkerhetsmässiga situationen i Guinea är i nuläget ganska instabil och följs noga av Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och afrikanska fotbollsförbundet (Caf)", skriver Fifa i ett uttalande.

Ska evakueras

Marockos landslag är fortsatt kvar på ett hotell en bit bort från händelserna, men man arbetar för att kunna evakuera laget under söndagen.

– Där finns redan ett flygplan redo på flygplatsen, säger Mohamed Makrouf på Marockos fotbollsförbund, enligt AFP.

I Marockos landslag spelar bland andra Paris Saint-Germain-backen Achraf Hakimi, Sevillas Youssef En-Nesyri och Benficas Adel Taarabt.

Liverpools mittfältare Naby Keita är Guineas stora stjärna. Dessutom spelar både Östersunds målvakt Aly Keita och den tidigare Malmö FF-spelaren Pa Konate i landslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!