Vid onsdagens trupputtagning inför de kommande två EM-kvalen inledde Andersson pressträffen med att prata om tragiken som skakade om landet och landslaget.
– Jag vill betona att det inte var mest synd om oss utan om de som drabbades, deras anhöriga och andra svenska supportrar som var på plats på matchen. Vi kände oss helt säkra, men jag kan tänka mig att supportrarna kände sig mer osäkra.
– Jag vill passa på att sända våra tankar till de anhöriga, säger förbundskaptenen i samband med att han tog ut sin sista landslagstrupp.
Sverige avrundar det misslyckade EM-kvalet med att möta Azerbajdzjan i Baku nästa torsdag och möter sedan Estland hemma på Friends arena söndag den 19 november.
Offren hedras
I samband med den avslutande matchen – Anderssons avskedslandskamp – hedras offren för terroristattacken i Bryssel.
– Det känns enormt viktigt. Exakt vad som ska göras ligger på andras bord men att göra något känns jätteviktigt. Vi spelare och ledare känner att vi vill hedra minnet över dem, säger han.
TT: Har du varit i kontakt med spelare med tanke på tragedin och vilka eventuella nya säkerhetsåtgärder och beteendemönster kommer ni att införa i landslaget?
– Jag har pratat med en del spelare. Man kan säga att vi tog det väldigt hårt allihopa. Vi har genom vår idrottspsykolog Daniel Ekvall, som har kontakter i branschen, haft ett utskick till spelarna. De spelare som har velat höra av sig har Daniel kommunicerat med.
Spelarna delaktiga
– Spelarna är väldigt delaktiga i det här och intresserade av att vi ska göra något. Det kommer att bli någon form av manifestation kring matchen mot Estland och mot Azerbajdzjan spelar vi med sorgband.
– Tar vi säkerhetsbiten har Stefan Dejemyr (säkerhetsansvarig) som alltid gjort en analys av läget och lite extra den här gången sett utifrån vad som hände och det känner jag mig trygg med. Vi kommer att inleda samlingen med att prata om det som hände, bearbeta det tillsammans och försöka lägga det bakom oss, säger förbundskaptenen.
En av de försiktighetsåtgärder som införs är att minimera vistelser utanför spelarhotellet.
– Det blir inte på samma sätt längre.
Inget blågult på stan
Janne Andersson står också fast vid att han inte kommer att visa sig offentligt i landslagskläder.
– Den tanken att vi gick ute på stan i Bryssel i närheten av där det hände... nej, jag kommer inte att göra om det och gå i blågula kläder. Däremot att ha blågula kläder på sig i alla andra sammanhang under samlingen är en självklarhet, säger han.
TT: Hur hanterade du själv det som hände?
– Vi var kvar där på arenan i fyra och en halv timma, sedan fick vi poliseskort till flygplatsen. Jag har aldrig sett så många polisbilar och motorcyklar, så jag kände mig ganska trygg och säker i situationen. Men framför allt för er som också var där (medierepresentanter) och för supportrar, tyckte jag att det var väldigt obehagligt.
– Att lägga tid och pengar, ta på sig den blågula tröjan och åka och titta på oss och stötta Sverige och så händer en sån här grej. Att inte veta vad som händer, hur många (terroristerna) är och så vidare. Det kändes väldigt obehagligt. Jag gick och funderade på det i ett par dagar. Det var synnerligen obehagligt.