Landslagschefen: "Är väl snart bara jag kvar"

Chansen att nå EM-slutspelet är så liten att den knappt syns, men den finns. Och så länge den gör det, görs inte mycket åt den framtida landslagsorganisationen.
–När det är definitivt klart att vi inte kan gå till EM kommer vi att se över den process som väntar, säger herrlandslagschefen Stefan Pettersson.

Landslagschefen Stefan Pettersson.

Landslagschefen Stefan Pettersson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2023-10-05 14:42

Förändringens vindar viner på förbundskansliet i Solna. Den senaste tidens personalomsättning på nyckelpositioner är omfattande.

Mer kommer, när en ny stab kring herrlandslaget ska rekryteras. Veckans besked att förbundskaptensduon Janne Andersson och Peter Wettergrens avtal inte förlängs innebär att förbundsledningen har framför sig att hitta deras ersättare.

Det arbetet väntar förr snarare än senare. För inte lyckas väl Andersson mot alla odds baxa herrlandslaget till EM i Tyskland i sommar?

Pettersson stannar

Rekryteringen sker vid en tidpunkt när två av förbundets högsta tjänstemän klivit av. Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand överlåter sina arbetsuppgifter till Andrea Möllerberg den 1 november och om mindre än två veckor lämnar övergripande landslagchefen Jens T Andersson.

Andersson flyttar till Azerbajdzjan där han blir sportchef för Nefttji Baku. Det är inte säkert att tjänsten återbesätts. Förbundet måste som de allra flesta företag i tider som dessa se över sin organisation och idka sparsamhet. Två missade herrslutspel i rad påverkar dessutom ekonomin, ett inkomstbortfall på över 200 miljoner kronor brutto.

Stefan Pettersson är sedan fem år herrlandslagets chef.

– Det är väl snart bara jag kvar, säger han och skrattar.

TT: Men du stannar?

– Jag har inga andra tankar. Jag trivs med det jag gör, det är fantastiskt kul, säger han.

TT: Hur engagerad kommer du att vara i rekryteringen av en ny förbundskapten?

– Jag kommer nog att vara involverad på ett eller annat sätt. Det blir en diskussion med generalsekreteraren och så får vi se hur det blir.

"Många saker på gång"

TT: Befinner ni er just nu i ett vanskligt läge med en färsk ordförande (Fredrik Reinfeldt tillträdde i våras), en ny generalsekreterare på väg in och en övergripande landslagschef som slutar?

– Nej, det tycker jag inte. Det händer många saker på en gång, men vi känner ingen stress. Det är ett tag kvar tills det blir allvar.

Enligt Pettersson kommer inte mycket att ske förrän Andrea Möllerberg är på plats i nästa månad.

I vilken utsträckning den kommande förbundskaptenen vill ha in sitt eget folk i organisationen kring landslaget återstår att se. När Janne Andersson ersatte Erik Hamrén handplockade han flera medarbetare. Målvaktstränaren Maths Elfvendal, matchbevakaren Lasse Jacobsson , medicinske koordinatorn Dale Reese och fotbollspsykologiske rådgivaren Daniel Ekvall tog han med sig från tiden i IFK Norrköping.

TT: Har du pratat med dem?

– Nej, det har inte varit något sådant snack. Från vår sida vill vi ha kompetens, det bästa som finns. Om de blir kvar eller inte kvar, det får vi se. När han eller hon kommer in som ny förbundskapten kan den ha önskemål på att den vill jobba med den eller den.

– Vi pratar faktiskt inte så mycket om de här sakerna så länge vi har en mikroskopisk chans, säger Stefan Pettersson.

Landslaget möter Belgien i EM-kvalet i Bryssel den 16 oktober och avslutar kvalet mot Azerbajdzjan (borta) och Estland (hemma) i november.

Fakta: De lämnar fotbollsförbundet

+ Jens T Andersson, övergripande landslagschef. Lämnar sin post den 18 oktober för att bli sportchef i Nefttji Baku. Oklart med efterträdare och om tjänsten återbesätts.

+ Håkan Sjöstrand, generalsekreterare. Klart sedan länge att han slutar i höst. Ersätts den 1 november av Andrea Möllerberg.

+ Janne Andersson, förbundskapten och Peter Wettergren, assisterande förbundskapten. Får inte förlängda kontrakt. Slutar i höst om landslaget inte når EM-slutspelet, slutar i sommar om landslaget spelar EM.

+ Flera personer i landslagsstaben kan komma att sluta. Omfattningen på personalomsättningen hänger mycket samman med vem som blir ny förbundskapten.


Fakta: Så fortsätter EM-kvalet för herrlandslaget

13 oktober: Österrike–Belgien (20.45), Estland–Azerbajdzjan (20.45)

16 oktober: Belgien–Sverige (20.45), Azerbajdzjan–Österrike (18.00)

16 november: Azerbajdzjan–Sverige (18.00), Estland–Österrike (18.00)

19 november: Sverige–Estland (18.00), Belgien–Azerbajdzjan (18.00).

Läget inför avslutningen:

+ Belgien och Österrike, etta och tvåa i gruppen, håller slutspelsplatserna på 13 poäng.

+ Sverige är trea på sex poäng.

+ De två främsta lagen i var och en av de tio kvalgrupperna är klara för EM-slutspelet i Tyskland sommaren 2024. Ytterligare tre platser tillsätts efter playoff. De tolv lagen i playoff utses från resultaten i Nations League. Sverige är inte aktuellt för playoff på grund av den svaga insatsen i Nations League 2022.

+ Sverige kan maximalt nå 15 poäng.

+ För att Sverige ska nå EM får endera Belgien eller Österrike inte ta mer än en poäng på sina återstående tre matcher.

+ Vid lika antal poäng avgör inbördes möten, inte målskillnad. Österrike är via sina två segrar (2–0 och 3–1) före Sverige i inbördes möten. Belgien vann med 3–0 i Solna i mars och har inför matchen i Bryssel en kraftig fördel i inbördes möten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!