Landslagsdebut på hemmaplan: "Stort att ha familjen på plats"

Nyligen spelade Vimmerbytjejen Agnes Karlsson sina första landskamper på hemmaplan. Det som hon uppskattade mest var att familjen kunde vara på plats och stötta. "Det var roligt att de fick se mig spela. Lilla kusinen Elsa höll igång ordentligt på läktaren", säger Agnes med ett skratt.

Agnes Karlsson gjorde sina första landskamper på hemmaplan när Sverige F18 mötte Danmark i Kristianstad.

Agnes Karlsson gjorde sina första landskamper på hemmaplan när Sverige F18 mötte Danmark i Kristianstad.

Foto: Christoffer Borg Mattisson

Fotboll2024-06-04 16:32

Agnes Karlsson hade gjort sex matcher med landslaget för spelare födda 2006 sedan tidigare. Samtliga hade varit på bortaplan, så därför såg hon fram emot lite extra emot de dubbla landskamperna mot Danmark som spelades i Kristianstad i fredags och måndags.

– Det är alltid kul att ha familjen på plats och känna stödet från läktaren. De har stöttat mig i fotbollen genom åren så de förtjänade att få uppleva att se mig spela i blågult.

Uppladdningen inför landslagssamlingen hade dock inte varit den bästa för Agnes. 

– Nej, jag kom nyligen tillbaka i spel efter att ha haft en överbelastning i vaden. Därför fick jag ta det lite lugnt och spelade bara sista 20 minuterna i fredagens match. Sedan kunde jag spela hela andra halvlek i måndagens kamp, säger Agnes som hoppade in på sin ordnarie position som innermittfältare.

Hur gick det i matcherna då? Jo, Sverige vann med 3–1 på fredagen, men på måndagen fick Danmark revansch och vann med 1–0.

– Det var lite surt att vi inte lyckades kvittera i den andra matchen. Vi hade ett klart spelövertag och visade att vi totalt sett var det bättre laget över två matcher. Det kan vi ta med oss.

undefined
Agnes Karlsson hoppade in i båda matcherna och var nöjd med insatserna som helhet även om hon gärna sett att laget lyckats kvittera i den andra matchen mot Danmark.

Hade du några lägen att göra mål?

– Jag tog ett par skott, men det var inget som letade sig in.

Flicklandslaget har en ny samling planerad i mitten av juli. Då ska de möta Island och Norge i en trenationsturnering i Bohuslän. Längre fram väntar ett EM-kval till hösten.

– Grupperna dit har inte lottats än så jag vet inte vad det blir för motstånd. Men det hade varit kul att ta plats och få spela lite större matcher med mer på spel.

Under tiden riktar Agnes in sig på studierna på fotbollsgymnasiet i Linköping och spel och träning med LFC:s F19 och A-lag.

– Jag har fått vara med på bänken i A-laget ett par gånger den här säsongen, men har inte fått chansen att hoppa in än. Vi har fått en tuff start på Damallsvenskan, men det är bara att hoppas att det vänder snart.

I F19-laget där även Vimmerbytjejerna Tyra Andersson och Jonna Eriksson spelar har det gått bättre. Laget är obesegrat efter sju omgångar och ligger tvåa i sin serie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!