Långsiktigt tänk i Mörlunda: "Kan ha ett kanonlag"

En del tunga tapp, som öppnar upp för de yngre förmågorna. Med ett långsiktigt tänk i grunden hoppas Mörlunda GIF kunna förbättra sin tabellposition 2024. Men då måste laget hitta rätt i offensiven. "Ett dilemma vi måste jobba med", säger huvudtränaren Joakim Blomberg.

Mörlunda GIF

Mörlunda GIF

Foto: Jens Lidesjö

Fotboll2024-04-15 06:25

Sporten tar en längre pratstund med Blomberg dagen efter en 5–0-förlust mot Järnforsen i en träningsmatch. Under försäsongen har det blivit en hel del större smällar, vilket kan förklaras av olika faktorer.

– Försvarsmässigt har det ändå sett ganska bra ut, så länge vi är hela och friska. Men de två senaste matcherna har vi haft mycket folk borta på grund av sjukdomar. En del spelare har behövt täcka upp på positioner som de inte är särskilt vana vid, säger Mörlunda-tränaren.

– Vi har också fyllt på med mycket yngre förmågor, som också måste få chansen att visa upp sig. Det är viktigt att vi vågar släppa fram dem, och då får resultatet komma i andra hand, speciellt under en försäsong. Senaste matchen lät vi till exempel alla som var med få minst 45 minuter i benen.

undefined
Mörlundas tränare Joakim Blomberg.

Förra året slutade Mörlunda GIF tredje sist i division 6. Jämfört med de andra lagen släppte det blåvita laget inte in särskilt mycket mer mål, istället var det framåt som det fanns betydligt mer att önska.

– Defensiven är jag väldigt nöjd med från förra året. Den försökte vi sätta tidigt, vilket även har varit vårt fokus den här säsongen. Det vi måste jobba med är hur vi tar oss framåt i banan, och fyller på med folk. Våra forwards är oftast ganska ensamma i boxen. Vi skapar för lite, och det är ett dilemma vi måste jobba med.

Likt de flesta försäsonger för Mörlunda har mer och mer spelare tillkommit ju längre tid som gått. Det grundar sig i att väldigt många i laget även spelar innebandy. 

– Och det måste spelarna få prioritera tills innebandysäsongen är över. Vi ha räknat med det, men en del har varit träningsflitiga och kört dubbelt. 

undefined
Mörlunda slutade tredje sist i division 6 förra säsongen.

Joakim Blombergs försäsongsupplägg är lite mer "old school", med stort fokus på att bygga upp en god fysik hos spelarna. 

– Det har blivit mycket löpning i elljusspåren. I sexan kommer man långt med en bra kondition. Jag har själv spelat i sexan, femman och elitfyran. Högre upp i seriesystemet lever lagen på mycket annat, där finns det exempelvis mer taktiska inslag som alla kan förstå och följa. I sexan brukar det oftast kunna avgöras i andra halvlek när orken tryter. 

– Jag vet hur mycket det ger att bygga upp konditionen, även om vissa tycker det är pest och pina, säger Blomberg och skrattar.

Nu vänder vi blickarna framåt. Vad kan vi egentligen förvänta oss av Mörlunda framöver?

– Målet för mig är att hela tiden känna att vi blir bättre som ett lag. Vi har många duktiga ungdomar som knackar på dörren. Ge det tre-fyra år så kan Mörlunda ha ett kanonlag. Det finns flera spelare som är jättetalangfulla. Rent resultatmässigt vill vi såklart nå en högre tabellplacering än i fjol.

Resultat 2023

Mörlunda kom sjua (tredje sist) med 13 poäng på 16 matcher.

Målsättning 2024

– Vi har inte diskuterat något internt, men min egen målsättning är en bättre placering än förra året.

Seriefavoriter

– Jag tycker Fårbo är solklara favoriter. Fliseryd kan vara en underdog som är med och fajtas mot dem. Annars kommer det vara en jämn serie. Vi kan nog lika gärna dra lott om övriga placeringar.

Försäsongen

Hamnade på en tredjeplats i gruppen i Smålandscupen med tre poäng, där Virserum besegrades med 4–0. I övrigt har det blivit idel förluster i både cup- och träningsmatcherna.

Nyförvärv

– Vi har några nyförvärv som kommit igång efter en tid ifrån fotbollen, men de är inte riktigt aktuella för spel i A-laget ännu. Annars har vi mest plockat upp yngre talanger.

Nyckelspelare

– Det måste vara vår centrallinje bestående av Gustav Lindqvist, William Steinholtz och Herman Danielsson. "Wille" har sin egna trollkonster och är svår att ta bollen ifrån när han är på spelhumör. "GL" har bra spelförståelse och ligger rätt i planen. Herman är skicklig på att få igång kämpaglöden i laget, och han går in hårt i varje duell.

Stjärnskott

– Charlie Adolfsson är en ung forward som är väldigt talangfull. Om utvecklingen fortsätter i rätt riktning kommer det vara en kanonspelare om några år. Arvid Elofsson är en annan. Han har en jäkla blick för spelet och är duktig. Honom kanske vi får ta det lite försiktigare med och fasa in över tid. Men det kommer också bli en fantastisk fotbollsspelare.

Seriepremiär

25/4: Hemma mot Krokstorp på Lillesjö IP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!