Lars-Åke Lagrell föreläste på Näs

Lars-Åke Lagrell var ordförande i svenska fotbollförbundet i 21 år. Igår höll han en föreläsning på Näs i Vimmerby. - Det är jätteroligt att komma ut och träffa idrottsfolk, säger den nyblivne pensionären.

Lars-Åke Lagrell var på Näs igår och föreläste om sina många år inom svensk fotboll. Foto: Janne Strömsten

Lars-Åke Lagrell var på Näs igår och föreläste om sina många år inom svensk fotboll. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Fotboll2013-04-17 07:09


73-årige Jönköpingssonen Lars-Åke Lagrell är en av svensk fotbolls största ledare. 1991 tog han över ordförandeposten efter den store förebilden Lennart Johansson. I hela 21 år behöll Lagrell sedan det finaste uppdraget man kan ha inom svensk fotboll.
Men resan in i förbundets maktelit var till stor del Lennart Johanssons förtjänst. Johansson erbjöd Lagrell jobbet som generalsekreterare, men Lagrell tackade nej.
- Men när jag kom hem hade Lennart ringt till min fru Yvonne och hon sa att vi skulle flytta till Stockholm och så blev det. Lennart var en slug taktiker.

England ledde förändring
Det var en av de anekdoter som Lagrell delgav 40-talet åhörare under sin föreläsning på Näs i Vimmerby i tisdags kväll. Föreläsningen arrangerades av SISU och Vimmerby Idrott I Samverkan.
I övrigt pratade Lagrell om världsfotbollens utveckling och främst den förändring som har skett sedan 80-talet.
- All utveckling i fotbollen har börjat i England. Sedan början på 80-talet har en avreglering skett och de engelska klubbarna var först med att bygga egna arenor och skrev generösa TV-avtal, vilket gjorde att fotbollen gått från att vara en arbetarsport till att bli en medelklassport.
- Vinnarna har varit de stora städerna med de stora arenorna och de bästa spelare som får mycket bättre betalt idag. Den här utvecklingen tror jag inte går att stoppa.
Lagrell har varit med under hela den här epoken och minns sitt första TV-avtal.
- Förr sändes all fotboll i statstelevisionerna. Vi åkte upp till SVT och skrev ett kontrakt där de fick alla rättigheter. Det enda som gick att diskutera var summan. Sedan kom de kommersiella kanalerna in och det blev mer pengar i fotbollen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!