Larssons straffmål förlängde sviten på Friends

Borta är inte alls bra. Hemma är helt klart bäst. 1–0 mot Varberg innebar att AIK förlängde sin förlustfria svit på Friends arena. Men prestationen måste upp ett snäpp i derbyt mot Djurgården – annars riskerar sviten att stanna vid 17 allsvenska matcher. –Vi behövde den här trepoängaren för att höja självförtroenden, säger AIK-tränaren Bartosz Grzelak.

Sebastian Larsson slog in straffen som gav AIK 1–0 hemma mot Varberg.

Fotboll2022-04-20 21:04

Seger hemma mot Varberg är säkerligen i linje med vad de flesta AIK-supportrar förväntar sig, rent av kräver.

Grzelak resonerar i andra termer. Varberg är en motståndare han har respekt för.

– Vi möter ett lag som hittat ett bra sätt att ta poäng på i allsvenskan. Det måste man vara bra på att neutralisera. Det här var en viktig seger för oss. Vi kände så klart att vi behövde komma tillbaka i vinnarspåret efter förlusten (0–3) mot Malmö FF, säger AIK-tränaren.

Varberg, välorganiserat, kompakt och lojalt till tränaren Joakim Perssons spelidé, är inte ett lag som bryts ned, som kämpas ned. Det måste besegras med kollektiv och individuell skicklighet.

AIK vaskade fram några hörnor, tilldömdes några frisparkar, fick till några hyggliga skott utifrån, men inget direkt farligt att tala om under de inledande 20 minuterna.

Varberg? Intresset att ta sig ur försvarslinjerna var högst måttligt så länge som det såg ut som det gjorde.

En snedträff av Sebastian Larsson gav första hörnan. Och det där med fasta situationer sitter i ryggmärgen på "Jocke" Perssons gäng. Robin Simovic testade Kristoffer Nordfeldt med en nick – så långt Varbergs första avslut.

Nådde dit man ville

Hur lång är en matchstart? Det kan diskuteras. Frågan var den här gången av akademiskt intresse. Likaså om matchstarten var bra eller inte. (Det var den inte). Grzelak och hans AIK nådde dit man ville ändå efter 27 minuter.

Varbergs mittback Jon Birkfeldt satte dobbarna på Nabil Bahouis ena sko, den bollägande AIK-anfallaren föll. Adam Ladebäck tvekade inte. Han blåste och pekade på punkten.

Sebastian Larsson slog, via Fredrik Anderssons fingertoppar, in straffen till 1–0 och segermålet.

– Det ser ut som om jag får bra fart på den, men alla straffar är inte perfekta. Det viktigaste är att den går in, säger Larsson till Discovery +.

Birkfeldt sågade straffbeslutet i halvtidsintervjun.

– Jag har svårt att se att vi skulle fått en sådan straff här mot AIK. Det pratas mycket om att vi inte ska ha "soft penaltys". Om inte detta är en "soft penalty" vet jag inte vad det är.

Billig straff kostade

Om vi håller oss till svenska språket menar Birkfeldt det som brukar kallas billiga straffar.

Billig eller inte. Kostsam blev den. Målet tvingade upp Varberg, något som gav AIK mer ytor och möjligheter, men det är fortfarande lite för mycket bråttom och stressigt över det offensiva spelet

Jordan Larsson, lånet från Spartak Moskva, hade en fin möjlighet, men Fredrik Andersson parerade. Varbergs inhoppare Alexander Johansson var nära att skaka av sig Alexander Milosevic i en löpduell från mittplanen ... tja, mycket mer än så bjöds det inte på i målchansväg i andra halvlek.

– Jag tycker ändå att vi gör en rätt bra match. Varberg försvarar sig bra, men vi kontrollerar matchen i andra halvlek, säger Larsson.

Nu väntar Djurgården i derbyt på söndag.

– Jätteroligt med ett derby så pass tidigt på säsongen. Vi möter ett bra Djurgården, säger Bartosz Grzelak.

– Mitt första Stockholmsderby. Det ser jag fram emot, säger Jordan Larsson.

Fakta: AIK:s förlustfria hemmasvit

AIK avslutade allsvenskan 2020 med två raka hemmaförluster, mot Örebro (0–2) och Kalmar (0–1). Sedan dess har klubben vägrat att förlora i allsvenskan hemma på Friends arena: