Legendaren öppnar upp för ukrainska flyktingbarn

Andrij Sjevtjenko följer noga kriget i sitt hemland. Nu vill han hjälpa. Fotbollslegendaren säger att han ska hjälpa 150 ukrainska flyktingar över till Storbritannien, samt öppna upp sitt hem för de yngsta.

Ukrainske fotbollslegendaren Andrij Sjevtjenko vill hjälpa flyktingar från sitt hemland. Arkivbild.

Ukrainske fotbollslegendaren Andrij Sjevtjenko vill hjälpa flyktingar från sitt hemland. Arkivbild.

Foto: Ettore Ferrari/AP/TT

Fotboll2022-03-15 18:09

Den tidigare stjärnanfallaren och ukrainske förbundskaptenen har boende i Storbritannien efter sina år i Londonklubben Chelsea. I en intervju med tv-kanalen ITV delar Andrij Sjevtjenko med sig av sina tankar om kriget i Ukraina, och meddelar att han nu vill hjälpa sina landsmän.

– Givetvis försöker jag lyfta det humanitära biståndet och hjälpa mitt land, mitt folk, flyktingar, säger han och fortsätter:

– Jag väntade på att få veta vad regeringens lagar säger och nu är det rätt tydligt. Jag har samarbetat med en ukrainsk ambassadör och så har jag några vänner som vill hjälpa till. Vi kommer att ta över 150 flyktingar, och så kommer jag att ta in några barn i mitt hem.

45-åringen säger att han är orolig för dem som är kvar i Ukraina, däribland hans mor och syster i Kiev.

– Jag tror inte att det finns en enda plats i Ukraina där du kan känna dig säker nu. Jag kan inte tro detta, ibland känns det som en mardröm. Jag vaknar upp och säger för mig själv att "det kommer att återgå till det normala", men jag vet att det aldrig kommer att ske, säger han.

– Jag vet att vi måste hantera den här situationen och vi måste hitta ett sätt att få fred i mitt land.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!