Lindelöf: "Viktigt att möta de bästa"

Sverige är på väg ut ur Nations League A-grupp efter tre raka förluster. Men spelarna vägrar ge upp hoppet om att hålla sig kvar. –Jag tror bara det är bra och viktigt för Sverige att vi får möta de bästa hela tiden, säger Victor Lindelöf inför bortamötet med Portugal.

Albin Ekdal och Victor Nilsson Lindelöf ser värdet i att hålla Sverige kvar i Nations Leagues A-grupp. Arkivbild.

Albin Ekdal och Victor Nilsson Lindelöf ser värdet i att hålla Sverige kvar i Nations Leagues A-grupp. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Fotboll2020-10-13 15:50

Efter förlusten borta mot Kroatien i söndags (1–2) ser prognosen dyster ut för Sverige för att kunna hålla sig kvar i högstadivisionen i Nations League. Med tre omgångar kvar krävs det att blågult börjar ta poäng för att kunna gå om kroaterna, som står på tre poäng hittills.

– Det är väl ingen vild gissning att det står mellan Sverige och Kroatien om vilket lag som tar tredjeplatsen. Men då behöver vi samla ihop poäng och det är vi väl medvetna om. Det hade varit fint att sno en eller tre redan nu på onsdag (Portugal på bortaplan). Sen har vi en match mot Kroatien hemma som vi måste vinna, säger Albin Ekdal och tillägger.

– Det är alltid roligare att möta bättre motstånd, framförallt när vi spelar bra och känner att vi kan mäta oss med dem.

Seedning

Ekdal får medhåll av flera lagkamrater. Alla är införstådda med att det finns fler fördelar än bara sportsligt att hålla sig kvar i högstadivisionen.

– Det är jätteviktigt. Det handlar väl om seedningen till VM-kvalet, så det är jätteviktigt. Det handlar för oss om att ta poäng, säger Robin Quaison.

"Vill alltid vinna"

Förutom seedning finns det även en ekonomisk aspekt. Spel i A-divisionen ger Svenska fotbollförbundet runt 22-23 miljoner kronor mer i intäkter från Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) jämfört med andradivisionen. Dessutom är den sportsliga delen viktig för spelarna.

– Man vill mäta sig med de bästa. Jag tycker själv det är roligt att spela i A-gruppen för vi möter de bästa nationerna och de bästa spelarna. Jag tror bara det är bra och viktigt för Sverige att vi får möta de bästa hela tiden, säger Victor Nilsson Lindelöf.

Fakta: Därför är det viktigt att stanna i A-divisionen

Pengarna: Att delta i A-gruppen i Nations League ger cirka 22-23 miljoner kronor per nation. Addera publikintäkterna, under normala omständigheter, med potentiellt läktare på Friends Arena och biljettintäkter när toppnationer kommer på besök.

VM-kvalet: Att förlora, mot förvisso bra motstånd, påverkar rankingen i lottningen i kommande VM-kval, som inleds i mars 2021. Blågult är i dagsläget på 18:e plats på Fifas världsranking. Ytterligare förluster kan innebära att Sverige tappar fler placeringar. Fördelar finns också. Efter Nations League är färdigspelat lottas de tio kvalgrupperna till VM utifrån en seedning som bygger på världsrankingen i november 2020. De två bästa NL-lagen, som inte kvalificerat sig direkt som gruppvinnare eller tagit sig till playoff-spelet som tvåa i VM-kvalet ansluter här.


Fakta: Nations Leagues A-grupp

Ställningen:

1) Portugal - 7 poäng

2) Frankrike - 7

3) Kroatien - 3

4) Sverige - 0

Vinnarna i de fyra A-divisionerna möts i ett slutspel hösten 2021. Fyrorna åker ned i B-divisionen.

Återstående matcher i Sveriges grupp:

14 oktober: Portugal-Sverige, Kroatien-Frankrike

14 november: Portugal-Frankrike, Sverige-Kroatien

17 november: Kroatien-Portugal, Frankrike-Sverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!