Lineker: "VM borde inte hållas där"

Den engelske fotbollslegendaren Gary Lineker avslöjar att han tackade nej till att lotta VM-gruppspelet. –Jag stöttar inte VM. Jag blev ombedd att göra dragningen för Fifa, men jag tackade nej eftersom jag tycker att det skulle ha varit hyckleri, säger Lineker i en intervju med Süddeutsche Zeitung.

Gary Lineker uppger att han tackade nej till att lotta VM-gruppspelet till VM i Qatar. Arkivbild.

Gary Lineker uppger att han tackade nej till att lotta VM-gruppspelet till VM i Qatar. Arkivbild.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Fotboll2022-11-12 12:03

– Det var en korrupt tilldelning, det vet vi alla, säger Lineker och fortsätter:

– Hälften av de inblandade sitter antingen i fängelse eller är avstängda nu. VM borde inte hållas där. Men låt oss inse att så fort fotbollen börjar kommer den att uppta allt intresse.

Lineker kommer att vara reporter för den brittiska radio- och tv-kanalen BBC under mästerskapet som inleds den 20 november.

61-åringen deltog i lottningen av VM-grupperna inför VM i Ryssland 2018. Nu avslöjar Lineker att han vid tillfället undvek Vladimir Putin.

Inför VM uppger Lineker att han har pratat med människorättsorganisationen Amnesty om hur man ska hantera sportswshing.

– Sportswashing fungerar bara om man slutar prata om problemen. Men vi kommer att prata om mänskliga rättigheter och ifrågasätta bygget av arenorna, redan under öppningsmatchen, säger Lineker.

Fakta: Det här är sportswashing

Idrott används för att förbättra länders eller organisationers rykten.

Genom åren har idrotts använts av auktoritära stater.

Vinter-OS i Kina 2022, fotbolls-VM i Ryssland 2018, sommar-OS i Tyskland (Berlin) 1936 och det saudiska köpet av Premier League klubben Newcastle United 2022 är exempel där auktoritära stater försökt dra nytta av idrotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!