Linköping upp i topp efter storseger

Släkten är värst. Therese Simonsson sänkte sin gamla klubb AIK med två mål – och sköt upp Linköping i serieledning. –Det är skönt att vi vinner i dag, säger 24-åringen till Viaplay.

Linköpings Therese Simonsson gjorde två av målen i 4–0-segern över AIK. Arkivbild.

Fotboll2022-05-29 17:24

Ett felpass rätt i gapet på Simonsson var inte vad AIK behövde. Anfallaren snappade upp bollen och prickade in 1–0 efter knappa halvtimmen.

Tio minuter senare utökade gästerna ledningen, återigen var det Simonsson som på typiskt måltjuvsmanér högg inne i boxen.

En utboxning rätt ut i boxen från AIK:s målvakt Milla-Maj Majasaari i början av andra var inte heller vad hemmalaget behövde. Yuka Momiki tackade och tog emot och det var 3–0 Linköping.

Med kvarten kvar att spela fastställde sedan Alva Selerud slutresultatet till 4–0, även det målet tillkom efter en utboxning rätt ut i boxen.

– Det är skönt att vi vinner i dag. Vi har tålamod i det vi gör och vi gör fyra mål i dag. Det är flera i laget som gör mål, så det är bra, säger Simonsson, med ett förflutet i AIK, till Viaplay.

Segern tog upp Linköping till toppen av tabellen, en serieledning Rosengård kan ta tillbaka i morgon, måndag. AIK är kvar som jumbo.

Islossning för Hammarby

Längre söderut fick Hammarby islossning i andra halvlek borta mot Kalmar.

Stockholmslaget låg under med 0–1 i paus men kvitterade omgående i andra genom Madelen Janogy. Möjligen var det ett självmål, men i den officiella matchrapporten tilldelades Janogy målet.

Bara minuter senare passade Janogy snett inåt bakåt till Courtney Nevin i straffområdet, som i sin tur skickade in 2–1 i krysset.

Matchens delikatess bjöd Ellen Gibson på då hon med en riktig kalasträff bombarderade in 3–1 med 20 minuter kvar att spela.

Och fler mål blev det.

Janogy gjorde ytterligare två mål i matchens slutskede och Hammarby vann till slut med hela 5–1.

– De gör första målet men vi kommer tillbaka på ett fantastiskt sätt, säger Janogy till Viaplay.

Hammarby är sjua i tabellen, nio poäng bakom Linköping i topp. Kalmar placerar sig på elfte plats.

Vittsjö hakar på toppen

Klar seger blev det även för Vittsjö hemma mot Brommapojkarna.

Hemmalaget tog ledningen med tio minuter kvar av den första halvleken då Kayla Adamek skickade in Elisabet Klingas inlägg från högerkanten.

2–0 kom kvarten in på andra och gjordes av Sarah Stratigakis som höll sig framme på en retur.

Linda Sällström fastställde sedan slutresultatet till 3–0 i slutskedet av matchen.

Vittsjö hakar på i toppen och är fyra i tabellen, tre poäng bakom Linköping.

För Brommapojkarna är läget värre, laget är nästjumbo med sex poäng efter elva spelade omgångar.