Liverpool och PSG vidare i Champions League

För första gången på 14 år är Barcelona utslaget redan i åttondelsfinal i Champions League. –Okej, vi har åkt ut, och det är det som räknas. Men vi lämnar ändå turneringen med positiva känslor, säger tränaren Ronald Koeman.I Budapest slog Liverpool samtidigt ut Emil Forsbergs Leipzig.

PSG slog ut Barcelona.

Fotboll2021-03-10 23:01

Det var ingen enkel uppgift som Barcelona ställdes inför – att på Parc de Princes vända 1–4 från hemmamatchen mot Paris Saint-Germain.

Man hoppades säkert kunna göra som 2017, då man vände 0–4 till 6–1 mot just PSG. Men det franska storlaget tänkte inte bjuda på ytterligare en förödmjukelse.

– De spelade riktigt bra. De pressade oss till max, men vi var motiverade att fortsätta spela i turneringen. Det är den inställningen som kommer att hjälpa oss att gå ännu längre, säger matchens spelare, PSG-målvakten Keylor Navas, enligt Uefas hemsida.

Läget för Barcelona ljusnade inte när Kylian Mbappé satte 1–0 på straff i den 31:a minuten. Barcelonas storstjärna Lionel Messi kvitterade sex minuter senare till 1–1 på ett kanonskott i det vänstra krysset.

Messi missade straff

Argentinaren hade också chansen att göra sitt andra mål, på tilläggstid i den första halvleken, på straff. Men han slog bollen i ribban. Det blev inga andra mål i matchen och PSG är klart för kvartsfinal efter sammanlagt 5–2.

– Vi hade våra chanser att göra det svårt för motståndarna, vi var det bättre laget i första halvlek. Helt ärligt så förtjänade vi mer, vi borde ha haft 2–1 i paus och hade vi haft ledningen då hade andra halvlek sett helt annorlunda ut, säger Barcelonas tränare Ronald Koeman till Movistar Plus.

För Barcelona var det första gången sedan 2007 som laget är utslaget redan i åttondelsfinal, men Barça-lägret väljer att se insatsen från den positiva sidan.

– Vi måste hålla våra huvuden högt. Vi åkte ut för att vi var desperata att gå vidare. Jag tycker inte att vi förtjänar att åka ut så här tidigt, men nästa år kommer vi tillbaka och vinner turneringen, säger anfallaren Antoine Griezmann.

Liverpool vidare i Budapest

I kvartsfinalen kan PSG få stöta på Liverpool, som haltar hemma i Premier League men i Europaspelet har bättre självförtroende. På onsdagen blev det 2–0 mot Leipzig och laget gick därmed till kvartsfinal med sammanlagt 4–0 från dubbelmötet, som på grund av reserestriktioner under coronapandemin spelades i Budapest.

Båda lagen hade målchanser i första halvlek, men det var först i den 70:e minuten som Liverpools Mohamed Salah lyckades spräcka målnollan. Fyra minuter senare kunde Sadio Mané utöka till 2–0.

– Det var en stor försvarsutmaning, för Leipzig är så starka. Men vi försvarade oss bra. Och killarna hade kul och alla gjorde en bra match. Det var en bra prestation, säger Liverpools tyske tränare Jürgen Klopp i TV6:s sändning.

Forsberg byttes ut

Den svenske landslagsyttern Emil Forsberg missade första matchen på grund av en knäskada. Han har spelat två ligamatcher efter comebacken, och gjorde mål mot Freiburg i lördags.

Forsberg spelade nu från start, men byttes ut i den 60:e minuten.

– I den här typen av matcher måste man göra mål tidigt för att sätta press på dem, men Liverpool fick matchen dit de ville. Vi spelade bra, men inte tillräckligt bra, säger Forsberg till Sky.

Fakta: Champions League

Fyra lag är nu klara för kvartsfinal: Borussia Dortmund, Porto, Liverpool och Paris Saint-Germain.

De sista fyra lagen blir klara nästa vecka:

Tisdag 16/3: Manchester City–Borussia Mönchengladbach, Real Madrid–Atalanta.

Onsdag 17/3: Chelsea–Atlético Madrid, Bayern München.

Kvarts- och semifinalerna lottas fredagen 19/3.

Kvartsfinalerna spelas 6/7 och 13/14 april, semifinalerna 27/28 april och 4/5 maj. Finalen spelas i Istanbul lördagen den 29 maj.