Liverpool vann derbyt – hotar Citys serieledning

Liverpool besegrade enkelt Everton med 2–0 och är nu bara en poäng bakom serieledande Manchester City. Samtidigt kopplar Chelsea ett allt hårdare grepp om Champions League-platsen efter seger mot West Ham – och Burnley, farligt nära kvalplats, tog viktiga poäng mot Wolverhampton.

Liverpools Divock Origi, till vänster, firar med Mohamed Salah efter 2–0-målet.

Fotboll2022-04-24 17:10

Det återstår bara fem omgångar av Premier League – och tabellettan Manchester City har fått trubbel. Liverpool, på andra plats, har nu bara en poäng upp till förstaplatsen.

Detta efter att man segrat i Liverpoolderbyt mot Everton på söndagskvällen med 2–0.

– Tålamod blev nyckeln idag, säger Andrew Robertson i Viaplay efter matchen.

Första halvleken på Anfield var det hemmalaget hade mest bollinnehav, men halvleken blev ändå mållös och grinig. Everton, som kämpar för att slippa degradering, lyckades karva fram lika många målchanser som Liverpool vid de få tillfällen man kunde – men de båda lagen gick till halvtidsvilan utan att ha varit nära att ta ledningen.

Robertson nickade in

I andra smällde det dock. Nu skapade Liverpool flera vassa chanser och det första målet kom straxt efter att en timme passerat. Framspelad av Mohamed Salah kunde då Andrew Robertson nicka in 1–0-målet.

Salah och Thiago var sedan vid två tillfällen nära att utöka ledningen men det ena skottet gick över ribban och det andra räddades av Evertonmålvakten Jordan Pickford.

När 2–0 kom var det också på nick, då av Divock Origi, efter ett inspel från Luis Diaz i den 85:e minuten.

– Vi jobbade hårt för att få de här poängen. Det var en svår match, men vi vet att det är tuffa matcher nu, de är alltid hårda men extra mycket nu, säger Origi i Viaplay.

Till hemmafansens jubel kunde sedan tränaren Jürgen Klopp fira tolfte raka hemmasegern med glädjedans på Anfield.

– I slutändan var det en välförtjänt seger, säger Virgil van Dijk.

Pulisic ordnade Chelseaseger

Både Chelsea och West Ham har kvalificering till Champions League och Europa League på spel i slutspurten av den engelska högsta ligan. Men serietrean Chelsea blev den som stärkte sina aktier på Stamford Bridge på söndagen.

Det var dock i sista stund som man lyckades norpa åt sin trepoängare.

Det var mållöst när Jorginho missade en straff med tre minuter kvar av ordinarie tid – men trösten kom i den 90:e minuten. Då hittade Christian Pulisic rätt vid den högra stolpen och ordnade 1–0-segern för Chelsea.

På fjärde plats, fem poäng bakom Chelsea, ligger Arsenal – men även Tottenham och Manchester United, på femte och sjätte plats, jagar Champions League-platserna några få poäng bakom.

Burnley tog också en viktig trepoängare på söndagseftermiddagen. Efter att ha legat farligt nära Everton, på nedflyttningsplats, lyckades man genom 1–0-segern mot Wolverhampton skapa sig ett tvåpoängsavstånd till 18:e-platsen i tabellen – men med en match mer spelad.