Liverpools historiska chans – en titelkvadrupel

En pokal har redan lyfts, tre pokaler återstår. I lördagens FA-cupfinal kan Liverpool ta sitt andra titelsteg mot en historisk kvadrupel. "Vi vill verkligen vinna", säger målvakten Alisson.

Alisson har vunnit Premier League och Champions League med Liverpool men hittills aldrig FA-cupen.

Alisson har vunnit Premier League och Champions League med Liverpool men hittills aldrig FA-cupen.

Foto: Rui Vieira/AP/TT

Fotboll2022-05-13 13:25

Inget engelskt Premier League-lag har vunnit fyra titlar under en och samma fotbollssäsong, en så kallad kvadrupel. Senaste europeiska klubblag att göra det på herrsidan var Bayern München säsongen 2019–2020 då tyskarna vann Bundesliga, Champions League, tyska cupen och klubblags-VM.

På lördagen kan Liverpool ta sin andra titel för säsongen genom seger i FA-cupfinalen mot Chelsea på Wembley.

16 år sedan

Londonlaget har förlorat två raka finaler och vann turneringen senast för fyra år sedan. Liverpool var i final senast för tio år sedan – då det blev förlust mot just Chelsea – och har inte vunnit turneringen på 16 år.

"Jag ser verkligen fram emot det. Det är min första FA-cupfinal och det är en pokal som den här gruppen av spelare inte har vunnit ännu. Vi vill verkligen vinna den här titeln", säger Liverpools målvakt Alisson till klubbens webbplats.

Den 29-årige brasilianen har varit med på storlagets resa tillbaka till den europeiska klubblagsfotbollens toppskikt under tyske tränaren Jürgen Klopp, som tog över klubben i oktober 2015. För tre år sedan vann Liverpool Champions League, för två år sedan Premier League och i februari spelade laget hem ligacupen efter en straffläggningsseger – mot Chelsea.

Skadade stjärnmittfältare

Två och en halv månad efter den senaste finalen lagen emellan väntas både Liverpool och Chelsea sakna nyckelmittfältare som var med senast.

Jürgen Klopp bekräftade på torsdagen att brasilianen Fabinho inte kommer till spel efter att ha drabbats av en lårskada i Liverpools 2–1-seger borta mot Aston Villa i Premier League i tisdags. Då besegrade Chelsea Leeds med 3–0 på bortaplan parallellt, och fick se kroaten Mateo Kovacic kliva av med en skada på den fotled han tidigare haft problem med under säsongen.

– Jag tror att det är väldigt osannolikt att han kommer spela, sade Chelseas tyske tränare Thomas Tuchel, som även återigen väntas sakna fransmannen N'Golo Kanté, enligt flera medier.

FA-cupfinalen är starten på en intensiv och säsongsdefinierande period för Liverpool med fyra matcher på två veckor.

I Premier League-titelstriden är laget tre poäng efter Manchester City med två omgångar kvar. Serieledande City, som även har sju måls bättre målskillnad, kan sätta rejäl press på tabelltvåan med seger borta mot West Ham på söndag.

"Kommer fortsätta kämpa"

I så fall måste Liverpool, som möter spanska Real Madrid i Champions League-finalen om två veckor, vinna borta mot Southampton på tisdag för att ligan, och drömmen om en kvadrupel, inte ska vara förlorad.

Om den inte redan är det.

Efter 1–1 hemma mot Tottenham förra veckan pratade Jürgen Klopp om att poängtappet kunde ha att göra med att "Spurs" stjärnspelare Harry Kane och Son Heung-Min var utvilade och antydde att hans egna spelare var slitna.

– Det är därför kvadrupeln är så osannolik, det finns en anledning till att ingen i det här landet har lyckats med den. Vi kommer att fortsätta kämpa, sade Klopp enligt flera medier.

Fakta: Liverpools säsongsavslutning

Lördag: FA-cupfinal mot Chelsea, Wembley, London (17.45).

Tisdag: Näst sista ligamatchen, borta mot Southampton, St Mary's Stadium (20.45).

Söndagen den 22 maj: Sista ligamatchen, hemma mot Wolverhampton, Anfield (17.00).

Lördagen den 28 maj: Champions League-final mot Real Madrid, Stade de France, Paris (21.00).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!