Lokala fotbollskartan ritas om – helt ny division skapas!

Stora förändringar är på gång inom den lokala damfotbollen. Nästa säsong införs nämligen en femte division. "Vi har märkt att många serier har en tendens att bli lite skiktade så vi hoppas att få till jämnare serier på det här viset", säger Mats Larlind på Smålands Fotbollsförbund.

Förändring. Ja, nästa år införs en ny division i den lokala fotbollen då det även blir division fem på damsidan.

Förändring. Ja, nästa år införs en ny division i den lokala fotbollen då det även blir division fem på damsidan.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-09-05 19:00

Damfotbollen i Småland är inne i ett så kallat övergångsår då seriesystemet ska göras om till kommande säsong. I dagsläget finns åtta olika serier i division 4 för damer. 2025 införs en femte division och det får konsekvenser.

– Antalet serier i fyran minskas till fyra stycken med tio lag i varje. De lagen som spelar i fyran den här säsongen behöver vara bland de fyra främsta för att hänga kvar. Seriesegraren erbjuds förstås en plats i trean, men det finns möjlighet att avstå den.

Bakgrunden till det är att det ofta är ett stort steg mellan divisionerna och det även kan innebära längre resor.

– Därför har vi sagt att klubbarna har rätt att avstå sin plats om de lämnar besked innan nyår. I vanliga fall så får man börja om i lägsta serien om man drar sig ur, men i och med att det är ett övergångsår så vill vi vara lite mer flexibla.

Vad är bakgrunden till att förändringen görs?

– Vi har märkt att i många serier skiljer det lite väl mycket mellan lagen. Att ett hårt satsande lag i toppen möter ett lag med nästan bara nybörjare är inte givande för någon. Därför vill vi införa femman också så att flera lag får spela jämnare matcher på en nivå som passar.

Hur ser upplägget i femman ut?

– Vi siktar på att ha tio lag per serie, men kommer att ta större hänsyn till geografiska aspekter. Passar det bättre att köra en serie på åtta lag, eller med sex lag och trippelmöten så kommer vi att lösa det. På den här nivån tror jg att många ser det som en fördel att inte ha alltför många matcher. Jag tror även att det kan få fler klubbar att satsa på ett B-lag.

Den här säsongen spelar fyra lokala lag i division 4 Vimmerby. Frödinge, Vimmerby B och Hultsfred ser med fyra omgångar kvar att göra upp om seriesegern. De har även säkrat en plats bland de fyra främsta i tabellen och således säkrat fortsatt spel i fyran.

Däremot är Rosenfors IK på den undre halvan och lär får inrikta sig på spel i femman kommande säsong.

– I den serien är det många av lagen som jag tror kommer att gynnas av att hamna i "rätt" division med det nya systemet. Förhoppningsvis gynnar det damfotbollen och leder till att fler spelare tycker det är roligt och vill spela vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!