Lokala laget riskerar nedflyttning

Det är stor risk att Hultsfreds damlag åker ner i division fyra. ”Just nu är vi inställda på att det blir så”, säger ledaren Marona Phalén.

Foto: MATHILDA AHLBERG

Fotboll2018-11-22 15:50

2017 tackade Hultsfred nej till spel i division två – trots att de vann serien året innan. Nu talar det mesta för att den historien upprepar sig.

HFK har en stark säsong i ryggen som avslutades med avancemang till division två, tack vare tre raka kvalsegrar.

Men...

– I nuläget känns det avlägset att vi ska spela i tvåan nästa år. Det blir ett för stort steg för oss, både sportsligt och ekonomiskt, säger Marona Phalén.

Hon poängterar att hoppet inte är ute än.

– Vi har anmält ett lag till division två. Skulle vi få in en massa nya spelare kanske förutsättningarna förändras, men just nu ser det mörkt ut. Det troliga är att vi tackar nej, säger Phalén.

När måste ni ta ett beslut?

– Vi har fram till den 31 december på oss.

Lägsta nivån

Från årets trupp har nyckelspelaren Caroline Phalén tackat för sig. I övrigt är det osäkert hur det blir med Frida Pöder och Tilda Föghner. De är högaktuella för Vimmerby IF.

– Oavsett hur det blir med Frida och Tilda är vår trupp väldigt tunn. För tillfället tränar vi med 04-laget för att få ihop tillräckligt med spelare.

Om HFK avstår sin plats i division två kommer laget att tvångsnedflyttas till division fyra, som är den lägsta nivån i Småland. Det är så förbundets regelverk fungerar.

– Vi vet om vad som gäller, säger Marona Phalén.

Vad tycker du om den regeln?

– Det är skit. Vi anser oss bli straffade för att vi gjorde en bra säsong. Tvåan är för högt för oss, men det skulle kännas tråkigt med fyran.

Ni vill fortsätta spela i division tre, med andra ord?

– Ja. Det passar vår förening och vår spelartrupp perfekt. Jag hoppas att det blir så till slut, på ett eller annat sätt.

Sportens urtanke

Mats Larlind på Smålands Fotbollförbund säger så här:

– Det stämmer att Hultsfred kommer åka ner i division fyra om de tackar nej till sin plats i division två. Den regeln infördes inför årets säsong.

Vad är syftet?

– Vi vill minska antalet avhopp, helt enkelt. Här om året var det åtta damlag i Småland som tackade nej till en plats i division två, trots att de tagit sig dit på ”rätt” grunder. Det är lite emot sportens urtanke. Förra året såg vi att regeln gav effekt.

Kan Hultsfred, trots allt, erbjudas en plats i division tre?

– Förmodligen inte. Det är flera andra lag från division fyra som är före i vakansordningen. Men visst, skulle alla lag tacka nej, kanske det blir aktuellt. Vägen dit är dock ganska lång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!