Fasko ska hitta guldkornen i regionen

Just nu är IFK Västerviks tränare Ergest Fasko i Albanien och det är inte en ren semesterresa. "Jag knyter kontakter", säger han och berättar om ett nytt uppdrag.

Ergest Fasko är tränare för IFK Västervik och kommer utöver den rollen att jobba som scout för Haxhia Sokols agentur.

Ergest Fasko är tränare för IFK Västervik och kommer utöver den rollen att jobba som scout för Haxhia Sokols agentur.

Foto: Jonathan Åhman

Fotboll2023-01-19 13:30

Kring många talangfulla ungdomar finns agenter som vill agera ombud åt dem och en gång i tiden var Ergest Fasko själv lovande och drog till sig intresse. Det var då han först stötte på Haxhia Sokol, Albaniens just nu störste fotbollsagent.

– Han ville skicka mig till Slovenien då, minns jag. Sen åkte jag på massa skador och det blev aldrig riktigt något. Men jag har haft bra kontakt med Haxhia sedan dess, säger Fasko.

Den kontakten har nu mynnat ut i ett konkret samarbete, där Fasko ska fungera som en sorts scout åt Haxhias verksamhet, i Sverige.

– Det är som en kedja där jag håller koll här om jag ser en spelare jag tror skulle kunna bli bra. Då rapporterar jag vidare och så går det steg för steg. Det är alltid bra att knyta kontakter och vara en del av en större verksamhet.

– Haxhia jobbar med många spelare i länder som Schweiz, Italien och arabländerna.

Scoutingen kommer han att arbeta med utöver sitt uppdrag som huvudtränare för IFK Västervik. Fasko spelade för några säsonger sedan i IFK Tuna.

– För mig ligger fokus mest på det jag älskar att göra: vara tränare. Sen kan det här bli en möjlighet för spelarna i kommunen som verkligen vill satsa. Det kan öppna andra vägar än till exempel Oskarshamn och Åtvidaberg.

Minns ni spjutspetsen Artur Sejdini från den fina våren i VFF 2019? Den värvningen kom till genom Faskos kontakt med Haxhias nätverk.

– Det kan absolut dyka upp spännande spelare i IFK framöver, säger Fasko.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!