Lööf: Sverige bör bojkotta VM

Fotbolls-VM i Qatar har kritiserats hårt på grund av värdlandets brist på mänskliga rättigheter. Centerledaren Annie Lööf anser att Sverige bör bojkotta mästerskapet. –Jag älskar att titta på fotboll, men i Qatar kränks de mänskliga fria rättigheterna dagligen, säger hon i SVT:s 30 minuter.

Annie Lööf (C) vill att svenska fotbollslandslaget bojkottar VM i Qatar. Arkivbild.

Annie Lööf (C) vill att svenska fotbollslandslaget bojkottar VM i Qatar. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fotboll2022-02-23 18:40

Flera människorättsorganisationer har de senaste åren slagit larm om bland annat arbetsförhållandena för gästarbetare i VM-värdlandet Qatar såväl som landets inskränkningar av yttrandefrihet samt diskriminering av kvinnor och hbtq-personer.

De har väckt frågan om en bojkott av mästerskapet – men från svenskt håll har det aldrig varit aktuellt.

Centerledaren Annie Lööf anser dock att Sverige bör bojkotta Qatar-VM, om landslaget lyckas kvala sig dit i slutet av mars.

– Jag älskar fotboll och har spelat det stora delar av mitt liv. Jag älskar att titta på fotboll, men i Qatar kränks de mänskliga fria rättigheterna dagligen. Vi har precis haft ett OS i Peking där vi har sett att våra idrottare vågar berätta vad de tycker när de kommer hem, men inte när de är på plats, säger hon i intervjuprogrammet.

Lööf förespråkar både en sportslig och diplomatisk bojkott.

– Jag tycker att vi måste markera från politiskt håll till de som arrangerar VM och OS. Att man inte kan erbjuda diktaturer och icke-demokratiska stater den stjärnglans som ett fotbolls-VM eller OS innebär, säger hon.

Svenska fotbollförbundet (SvFF) har hela tiden haft ett annat förhållningssätt och tillbakavisat att bojkott är rätt väg att gå.

– Vi vill att fler engagerar sig. Det är bättre att föra en dialog och på sätt jobba för att arbetarna i Qatar ska få bättre villkor än att jobba för en bojkott, sade generalsekreterare Håkan Sjöstrand till TT i mars förra året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!