Ludwigson matchvinnare när Hammarby vann

Det var Gustav Ludwigson kväll. Två mål på fyra minuter för Hammarby i början på första halvlek och matchen mot Varberg var över redan innan den hade börjat. –Det är alltid kul att vara i protokollet, säger en nöjd målskytt.

Gustav Ludwigson tackar fansen efter måndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Varbergs BoIS FC och Hammarby IF på Varberg Energi Arena. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / kod 9200

Fotboll2022-07-25 20:58

Varberg kom till spel med ett decimerat lag. Efter sex gula kort i senaste matchen var fyra startspelare avstängda: Jon Birkfeldt, Oliver Stanisic, Robin Simovic och Oliver Alfonsi.

Hammarby däremot var förstärkt med en stor tillrest klack. Fansen hade inte bara köpt de tilldelade biljetterna utan också handlat biljetter till sittplatser från nätet och fyllde en stor del huvudläktaren på ett utsålt Varberg Energi Arena.

Började bäst

Varberg började bäst och ägde de första femton minuterna. Men Hammarby tog ledningen i den sextonde.

Nahir Besara spelade ut på Joel Nilsson som slog in bollen i mitten där Gustav Ludwigson dök upp som gubben i lådan och styrde in bollen bakom en helt ställd Varbergsmålvakt. Eller gjorde han det?

– Japp, det var mitt mål, säger han bestämt efter matchen.

För det kunde lika väl ha varit ett självmål om bollen studsat på en försvarare.

– Domaren (Mohammed) Al-Hakim sa att jag fick det så jag tar den, skrattar han.

Varbergs tryck avtog

Målet gjorde att matchen vände.

– Det var skönt att få det i den perioden i matchen. Det släppte lite tyngd från våra axlar så vi kunde spela ut lite mer, säger Ludwigson.

Hammarby kunde ta över. Och det dröjde bara fyra minuter innan samme Ludwigson ökade på Hammarbyledningen.

Han fick bollen från Besara vid straffområdeslinjen och kunde dra på ett kliniskt skott där Fredrik Andersson i målet var chanslös.

– Det är väl de farligaste lägena när man kan återerövra bollen snabbt. Det var lite flipperspel innan jag fick tag på den. Det var skönt att sätta den bakom Fredrik Andersson.

Hammarbytränaren Marti Cifuentes kan inte nog lovprisa sin segerskytt.

– Han är mycket bra. Jag är nöjd. Han är en duktig forward. Mål är viktigt för deras självförtroende och så är det nu för honom, säger han.

Gustav Ludwigson har nu gjort fem mål på de senaste tre matcherna och klättrar i och med måndagens två mål till andra plats i den allsvenska skytteligan.

Varberg gjorde några tappra försök att få till en reducering men det ville sig inte. I stället kunde Nahir Besara fastställa slutresultatet (3–0) i mitten på andra halvlek.

– Vi lyckas träffa en spelare på mållinjen som nickade bort den och sen blir det en omställning och så säger det schmack, och det är 3–0. Så är det att möta topplag. Vi har mycket att lära av de bästa i allsvenskan, suckar Varbergs tränare Joakim Persson efter matchen.

Segern var Hammarbys tredje raka 3–0-seger och den första på bortaplan sedan i april. Tre poäng innebär att de hänger på de andra lagen i toppen av tabellen medan Varberg får börja snegla nedåt.

– Vi vill jaga ikapp lagen som är före oss. Men nu är det fokus att ta tre poäng i nästa match, säger Gustav Ludwigson.

Dubbla målskytten Gustav Ludwigson och Varbergs André Boman under måndagens möte i allsvenskan mellan Varberg och Hammarby.