Lukasjenkos VM-besvikelse gick ut över minister

Belarus president Aleksandr Lukasjenko verkar följa fotbolls-VM i Qatar noga. Men något saknas honom, vilket gick ut över landets idrottsminister.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.

Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Fotboll2022-12-15 14:45

I ett klipp från ett tv-sänt möte, som BBC:s reporter Francis Sarr delade på Twitter på torsdagen, syns hur Lukasjenko med illa dold irritation ger sin idrottsminister skulden för att Belarus saknas på VM-scenen.

– VM pågår. Men Sergej Michailovitj (Kovaltjuk), av någon anledning har jag noterat att våra spelare inte är där. Eller tittar jag inte tillräckligt noga?

– Du tittar tillräckligt noga, svarar Sergej Kovaltjuk snabbt.

97:a på rankningen

Aleksandr Lukasjenko fortsätter sedan sin nedsabling av idrottsministerns arbete med den belarusiska elitfotbollen.

– Ja, jag tittar tillräckligt noga. Men vi är inte i närheten. Dessutom jämför jag sättet som våra spelare spelar på med det som spelarna visar upp där (i Qatar). Och som dessutom spelar så trots att det är mitt i vintern.

Medan presidenten talar sitter Kovaltjuk tyst och nickar instämmande, trots att kraven är absurda sett till både sportslig historik och dagens idrottspolitiska verklighet. Belarus herrlandslag, rankat 97:a i världen, har aldrig nått ett stort mästerskap. Laget inledde visserligen det senaste VM-kvalet med seger mot Estland, 109:a på världsrankningen, med 4–2. Men laget förlorade de återstående sju matcherna och slutade sist i sin grupp med tre inspelade poäng och 7–24 i målskillnad. Bland annat blev det förnedrande 0–8 borta mot gruppvinnaren Belgien.

Även om nationen hade kvalificerat sig till VM i Qatar hade man ändå inte kunnat delta. Belarus är precis som Ryssland avstängt från all internationell tävling på grund av den ryska, av Belarus stödda, invasionen av Ukraina.

Lyfter sin fotbollsbakgrund

Aleksandr Lukasjenko tycker uppenbarligen inte att det spelar någon roll. Idrottsministern, som suttit på sin post sedan 2018, borde vid det här laget ha gjort Belarus till en toppnation.

– Som tidigare fotbollsspelare, en som brukade spela mycket, gör det här mig rädd. Fotbollen, liksom många andra sporter, befinner sig på en bedrövlig nivå. När jag utnämnde dig hoppades jag att du, med din militära bakgrund och som gillar idrott och förstår dig på den, skulle vända på skutan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!