Lundh: "Jättestor prestigeförlust för Uefa"

Att Idrottens skiljedomstol Cas mildrar domen mot Manchester City är ett stort nederlag för hela tanken med Uefas finansiella fairplay-regler, anser fotbollsjournalisten Olof Lundh.
–De går inte riktigt att genomföra, säger han.

Olof Lundh, fotbollsjournalist. Arkivbild.

Olof Lundh, fotbollsjournalist. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2020-07-13 13:06

Tidigare i år beslutade Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) att straffa Manchester City med att inte få spela i det europeiska cupspelet under två år samt med böter på 30 miljoner euro. Detta för att klubbens ägare, shejk Mansour, skjutit till mer pengar i klubben än vad reglerna tillåter.

Premier League-klubben överklagade till Cas, som mildrar domen till att enbart gälla böter på motsvarande 100 miljoner kronor.

Svårt få fällande dom

För Olof Lundh var Cas utslag både oväntat och väntat.

– Jag trodde att Uefa skulle ha haft sitt utslag bättre underbyggt. Samtidigt är det, precis som med ekobrott, oerhört svårt att få fällande domar. Jag tror att alla förstår att ägaren från Abu Dhabi pumpat in pengar direkt och indirekt via sponsoravtal, men det är oerhört svårt att leda i bevis, säger Lundh, fotbollsexpert på TV4/Cmore och krönikör i Dagens Industri.

– Det här är naturligtvis ett stort nederlag för hela tanken på Financial Fair Play (FFP), för det går inte riktigt att genomföra. Om man tar det till Sverige och Östersund och elitlicensen så är det lika svårt där. Det är otroligt svårt att bestämma parametrarna för vad som är okej och inte okej för det kommer att finnas en gråzon, och där ligger Manchester City. Ofta i gråzoner är juridiken stenhård, och det är den här också. Det vill säga att den tillåter att man ligger i gråzonen.

Behövs bättre regelverk

Lundh tror att utslaget i Cas kommer att göra FFP tandlöst och ger en signal till klubbarna att om man använder sig av "finliret" i gråzonen kan man kringgå Uefas regelverk.

– Om Uefa verkligen vill stoppa det här måste de på något sätt skaffa ett bättre och tydligare regelverk, säger han.

– Men jag tror knappt inte att det går att få ett fungerande regelverk. Och att få en rejäl smäll på fingrarna av Cas, det är en jättestor prestigeförlust för Uefa.

Efter Cas-beslutet har Uefa gått ut och försvarat sitt regelverk. Men Uefas ordförande Aleksander Ceferin sade under kongressen i våras att FFP-reglerna kan komma att ändras.

– Jag tror att de sannolikt måste anpassas. Våra experter diskuterar detta, men förändringarna kommer troligen inte ske väldigt snart, sade Ceferin.

FFP kommer säkert att finnas kvar, tror Lundh, men mer som en värdegrund.

– En viss effekt har Financial Fair Play för Uefa, men mest symboliskt för att visa på att man gör någonting. Som något som ser bra ut på papperet, men i verkligheten är något annat. Det fick vi lära oss i dag av Cas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!