Lundh: "Undrar om Janne Andersson är rätt tränare"

Vid poängtapp mot Slovenien i kväll åker Sverige ur Nations Leagues B-division. Trots det sitter förbundskapten Janne Andersson säkert – åtminstone tills vidare, enligt fotbollsjournalisterna Olof Lundh och Therese Strömberg.

Förbundskapten Janne Andersson sitter säkert, enligt fotbollsjournalisterna Olof Lundh och Therese Strömberg.

Förbundskapten Janne Andersson sitter säkert, enligt fotbollsjournalisterna Olof Lundh och Therese Strömberg.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Fotboll2022-09-27 05:45

Efter storförlusten mot Serbien är Janne Anderssons landslag piskat att vinna mot Slovenien för att inte degraderas till C-divisionen i Nations League. Formen talar dock inte för "Blågult", som förlorat sju av de senaste nio matcherna.

Kritiken efter förlusten mot Serbien riktades främst mot prestationen, men frågan väcktes även om förbundskapten Andersson är rätt person för rollen.

I våras sade Håkan Sjöstrand, Svenska fotbollförbundets generalsekreterare, "frågar du mig skulle man tog titta på ett livstidskontrakt" till Radiosporten gällande Anderssons status. Något fotbollsjournalisten Olof Lundh, TV4/C More, tror kan påverka förbundets beslut.

– De ser korkade ut om de i våras pratade om att ge Janne Andersson livstidskontrakt. Om de då ett halvår senare skulle agera skulle de inte se kloka ut. Så jag tror att de har förtroende. Han har spelat in mer pengar till förbundet än någon annan och varit framgångsrik tills det senaste året, säger Lundh.

Fotbollsjournalisten Therese Strömberg, Expressen och SVT:

– Det var ett ganska anmärkningsvärt uttalande redan från början, som om jag minns rätt Håkan Sjöstrand sedan försökte förklara att det bara var ett sätt att säga hur starkt förtroende man har för honom, säger Strömberg.

"Stort förtroendekapital"

Hon tror inte att Anderssons jobb är i fara, åtminstone inte i nuläget.

– Jag tror att han har jobbat sig till ett ganska stort förtroendekapital som ger honom möjlighet att få chansen över den träningssamling som är i november att få ordning på saker och ting, säger Strömberg.

Enligt henne är det ingen panik att ersätta Andersson.

– Jag skulle säga att så länge spelarna har förtroende för Janne Andersson och vill att han ska fortsätta så tycker jag nog inte att man ska flytta på honom alldeles oavsett hur det går för Sverige mot Slovenien, säger Strömberg och fortsätter:

– Men om det skulle vara så att det finns spelare som börjar önska ett skifte, då tycker jag man ska ta sig en rejäl funderare på det.

"Annan typ av spelare"

Lundh är däremot mer tveksam till om Andersson är rätt person att leda fotbollslandslaget framåt.

– Jag undrar om Janne Andersson är rätt tränare för det här spelarmaterialet. Han byggde sina framgångar på en annan typ av spelare som inte riktigt finns kvar i landslaget. Jag tänker på Marcus Berg, Sebastian Larsson, Andreas Granqvist. Mindre individualister, mer kollektiva spelare, säger han.

En annan aspekt av frågan är att det finns få självklara kandidater till jobbet just nu.

– När Janne Andersson tog över fanns det väl ganska många som pratade om Janne Andersson som en nästa förbundskapten just där och då. Jag tycker inte att det finns någon tydlig sådan här och nu, säger Strömberg.

– Det finns ingen given. Å andra sidan var Janne Andersson inte given när han fick jobbet. Man kan hoppas att de tittar på Jonas Thern och att han skulle vara en intressant aktör. Om det blir så att man byter förbundskapten måste man göra en grundlig utvärdering om vad man vill, säger Lundh.

Fakta: Svenska förbundskaptener

Janne Andersson: 2016–

Erik Hamrén: 2009–2016

Lars Lagerbäck: 2004-2009

Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck: 2000–2004

Tommy Söderberg: 1998–1999

Tommy Svensson: 1991–1997

Nils Andersson: 1990

Olle Nordin: 1986–1990

Lars Arnesson: 1980–1985

Georg Ericson: 1971–1979

Orvar Bergmark: 1966–1970

Lennart Nyman: 1962–1965

Källa: svenskfotboll.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!