Lustig hyllar Häcken: "Levererar även under press"

Mikael Lustig, 35, tillhör snart kategorin framträdande svenska fotbollsspelare som aldrig vann ett SM-guld. För honom och AIK försvann möjligheten att vinna allsvenskan i och med 1–2-förlusten mot Häcken. –Vi lämnade verkligen vårt hjärta där ute, men kvaliteten räckte inte, säger han.

Mikael Lustig avslutar snart karriären i AIK – och fick inte det SM-guld han hade hoppats på. Arkivbild.

Mikael Lustig avslutar snart karriären i AIK – och fick inte det SM-guld han hade hoppats på. Arkivbild.

Foto: Nils Petter Nilsson / TT

Fotboll2022-10-20 12:38

Lustig har titlar så det räcker och blir över med Rosenborg och Celtic, 94 landskamper på kontot och har upplevt flera mästerskapsslutspel, men det där SM-guldet han kom hem till allsvenskan för att ta med AIK gäckade honom.

– Mitt mål var att vinna SM-guld i år, men det har varit lite mycket upp och ned. Vi har varit med ett tag, förlorat några matcher och inte ens känt oss nära och så har vi vunnit och känt ett litet hopp igen.

– Vi gick in till matchen och kände att vinner vi den är vi med, säger han.

I slutet av förra veckan gick både Lustig och lagkaptenen Sebastian Larsson ut med att den här säsongen blir deras sista.

Imponerad av Häcken

Därför sved förlusten mot Häcken extra mycket.

– Vi får kriga på. Det är tre matcher kvar, nio poäng att spela om. Skulle vi samla ihop några poäng får vi se var vi hamnar. Det är så klart Europaspel vi siktar på, säger Lustig.

Han är imponerad av Häcken och har inget emot att klubben vinner sitt första guld. Hellre det än att Lennart Johanssons pokal hamnar hos Hammarby eller Djurgården.

– Jag ska inte står här och säga att jag hoppas att ett annat lag vinner, men man önskar så klart inte att ens närmaste rivaler vinner SM-guld.

– Häcken ser bra ut. De har haft Djurgården och AIK borta och tar man sex poäng där så... det var väl där man kanske trodde att de skulle börja darra lite. Men de har visat att de levererar även under press.

"En bra mix"

– Det lag som vinner allsvenskan förtjänar det alltid. Man kan vinna på olika sätt. Häcken har smugit med, har kanske inte tagits riktigt på allvar, men vi kände redan i premiären (4–2 till Häcken) att det är ett väldigt bra lag.

– Det är spelare som man aldrig har hört talas om och det är spelare som väl har floppat utomlands som har kommit hem. Det är en bra mix och deras tränare (Per Mathias Høgmo) verkar ha gjort ett väldigt bra jobb. De spelar med väldigt stort självförtroende. Det är ett bra lag, säger Lustig.

Utgångsläget inför de tre sista matcherna – Malmö FF (hemma), IFK Göteborg (borta) och IFK Norrköping (h) – är ytterst gott, men Häckens mittfältare Samuel Gustafson vill inte prata om SM-guld.

– Vi visade igen att vi kan åka till en sådan här arena och spela en sådan här match. Det ger övertygelse om att vi kan vinna nästa match och matchen efter det. Fortsätter vi leverera bra prestationer kommer vi vinna resten av matcherna också.

– Vi har det i egna händer, så gör vi bra prestationer så kommer vi att plocka tillräckligt med poäng för att vinna. Det är precis samma logik som för fem omgångar sedan. Det är så jag ser på det, säger han.

Häckens Simon Gustafson. Snart svensk mästare?
Häckens Simon Gustafson. Snart svensk mästare?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!