Lustig om derbyhjälten: "Ville strypa honom"

Hjälte och utvisad. Det mesta handlade om Nicolas Stefanelli i Stockholmsderbyt mot Djurgården. 1–0-segern på ett kokande Friends arena gav tre tunga poäng i den allsvenska guldstriden. –Man gick från att vilja strypa honom till att ..., säger Mikael Lustig.

Nicolas Stefanelli visades ut efter ledningsmålet i Stockholmsderbyt.

Nicolas Stefanelli visades ut efter ledningsmålet i Stockholmsderbyt.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2021-10-03 16:19

Stockholmsderby, mäktiga tifon och 42 539 åskådare.

Friends arena var i gungning långt före avspark och de på plats kunde knappast klaga på underhållningsvärdet.

Frågan är om pandemin och det dryga ett och ett halvt år man spelat inför tomma läktare satt sina spår i spelarna.

För när Nicolas Stefanelli bombade in ledningsmålet för hemmalaget strax före pausvilan utbröt vilt jubel på läktarna.

Och i euforin glömde argentinaren bort att han redan hade en varning på kontot.

När domare Glenn Nyberg närmade sig och halade upp det röda kortet satte Stefanelli händerna för ansiktet och lunkade av planen medan han bad AIK-supportrarna om ursäkt.

"Hade kunnat sluta illa"

En uppgiven Stefanelli fick sedan följa rysaren från omklädningsrummet.

– Jag vill be om ursäkt till supportrarna. Jag hade så mycket känslor och högt adrenalin. Jag tänkte inte, säger Stefanelli efter matchen.

Lagkamraten Mikael Lustig var måttligt road under firandet.

– Jag tror att alla fattade utom "Nico". Men det är det som derbyn är till för. Det är hjärnsläpp till höger och vänster. Man gick från att man ville strypa honom till ...

Han fortsätter:

– Det är klart att det är en fin kille och han gör det inte med vilje, men han sätter laget och sig själv i en dålig position. Vi sade direkt att vi får glömma det här, säger han.

AIK-tränaren Bartosz Grzelak beskriver situationen som "konstig" och konstaterar samtidigt att derbyhjälten lika väl hade kunnat bli syndabock.

– Han är fullt medveten om att det här hade kunnat sluta illa. Just nu tror jag att han har mer känslor kring vad det kunnat bli än att han faktiskt avgjorde. Jag behöver inte läxa upp honom. Det är en fantastisk kille som gör så mycket för det här laget.

Schüller också utvisad

Men Stefanellis röda kort var inte det enda i matchen.

Redan i den tolfte minuten hade Djurgårdsmittfältaren Rasmus Schüller visats ut efter en brysk kapning på just Stefanelli – och AIK kunde ta kommandot i matchen.

AIK gick till paus i ledning, men när den andra halvleken återupptogs var det spel tio mot tio, vilket gav Djurgården en gyllene chans att ta sig tillbaka in i matchen.

"Blåränderna" tryckte på framåt, men försvarsstarka AIK red ut stormen och säkrade en tung trepoängare i guldstriden.

Segern innebär att AIK är i kapp Djurgården i toppen av herrallsvenskan där båda lagen nu står på 44 poäng efter 22 omgångar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!