Lyckominuter avgjorde premiären för Hammarby

Det blev en högljudd grönvit premiärfest på Tele2 arena. Ett par lyckominuter i andra halvlek avgjorde när Hammarby slog Degerfors med 3–1. –En väldigt bra seger för oss, säger tränaren Marti Cifuentes till Discovery+.

Nahir Besara firar 1--0-målet.

Fotboll2023-04-02 16:59

Nästan en timme var spelad och ställningen 1–1 när Hammarby slog till med två mål på lika många minuter.

Först hamnade bollen hos 19-årige montenegrinen Viktor Dukanovic efter en hörna. Den allsvenske debutanten hade inte varit särskilt lyckosam så långt, men placerade nu snyggt in 2–1 i bortre hörnet från sin vänsterkant.

Jubelexplosionen från majoriteten av de 30 941 åskådarna hade knappt hunnit tystna under det stängda taket innan det var dags igen. Joel Nilsson hade flyt när skottet ändrade riktning på Degerforsbacken Seid Korac och gick in till 3–1.

Hammarbyarna var starka, hammarbyarna mådde bra.

Besara förlänger

Vägen till segern var dock inte spikrak, även om premiärdagen började bra. Redan när fansen traditionsenligt började tåga från Medborgarplatsen till Tele2 arena hade Hammarby släppte en glad nyhet: Nahir Besara – poängkungen och lagkaptenen – förlänger med "Bajen" över säsongen 2025.

Besara fick maffiga applåder inför avspark och hade ett första läge att spräcka nollan redan efter två minuter, men skottet gick strax utanför.

Bättre lycka hade mittfältaren i 22:a minuten. Besara fick bollen några meter utanför straffområdet, placerade in 1–0 och kysste klubbmärket på kaptensbindeln när han firade målet med fansen.

Så långt var Hammarby klart bäst, men Degerfors bjöd på en riktig scenförändring under resten av halvleken.

När kvitteringen kom, i 28:e minuten, var det just Nahir Besara som blev av med bollen mitt på offensiv planhalva. Och då gick det undan. Degerfors kvicka anfall slutade med att bollen hamnade framför fötterna på förre AIK:aren Christos Gravius, som sköt 1–1 med vänsterfoten.

Rödvit jättechans

Värmlands fotbollsstolthet räddade sig i fjol kvar i allsvenskan efter att ha avslutat säsongen med elva raka utan förlust. Nu fortsatte gästerna att riva upp sår i hemmalagets försvar med sina blixtrande omställningar. Dijan Vukojevic hade ett jätteläge att ge Degerfors ledningen före paus, men anfallarens friläge räddades stiligt av Oliver Dovin.

Nästa stora målchans kom i början av andra halvlek och var Hammarbys – och Besaras. Degerforskaptenen Sebastian Ohlsson gav bort bollen med en slarvig felpassning, men Sondre Rossbach gjorde en kanonräddning på skottet från Besara.

Kort därefter kom ändå de två målen som gav Hammarby trygghet och ett fast grepp om trepoängaren.

– Vi spelade väldigt, väldigt bra första halvtimmen. Sedan på ett misstag gör de mål och det påverkade oss mentalt. Men vi kommer tillbaka på rätt spår i andra halvlek, säger Marti Cifuentes.