Magsjuka i Schweiz inför Sverige: "Kraftiga symptom"

Schweiz har drabbats av magsjuka – två dagar före matchen mot Sverige i fotbolls-EM. Åtta spelare och elva personer från ledarstaben är nu isolerade. "Symptomen, kräkningar och diarré, är kraftiga, men hittills dock mest kortvariga", säger Schweiz landslagsläkare Martin Schober i en kommentar.

Schweiz spelade 2–2 mot Portugal i EM-premiären.

Schweiz spelade 2–2 mot Portugal i EM-premiären.

Foto: Dave Thompson/AP/TT

Fotboll2022-07-11 09:57

Det råder turbulens i det schweiziska EM-laget två dagar före onsdagens match mot Sverige i Sheffield. Måndagens träning fick ställas in efter att åtta spelare och elva ledare drabbats av mag- och tarmproblem.

"Orsaken till mag- och tarmproblemen låter sig med det aktuella faktaläget inte redas ut helt. Symptomen, kräkningar och diarré, är kraftiga, men hittills dock mest kortvariga. Vissa hade redan i morse bara milda eller inga symptom längre", säger landslagsläkaren Martin Schober i en kommentar på det schweiziska landslagets hemsida.

Målskytt drabbad

Spelarna det rör sig om är Eseosa Aigbogun, Svenja Fölmli, Seraina Friedli, Rahel Kiwic, Lara Marti, Sandrine Mauron, Julia Stierli och Riola Xhemaili. Både mittbacken Kiwic och vänsterbacken Aigbogun startade i premiärmatchen (2–2) mot Portugal i lördags. Kiwic gjorde också lagets 2–0-mål.

De totalt 19 personerna som drabbats har isolerats från laget kommer att fortsätta vara isolerade tills de inte längre har några symptom.

Förutom att måndagens träning ställdes in har även övriga lagaktiviteter ställts in eller flyttats.

"Om alla är symptomfria i morgon (tisdag) kan vi resa till Sheffield som planerat. Annars krävs ytterligare utredning", fortsätter Schober.

I dialog med Uefa

Än så länge ser det dock ut som att matchen blir av. Och svenska landslagsläkaren Houman Ebrahimi menar att det är först och främst är väldigt viktigt att få reda på exakt vad det schweiziska laget drabbats av.

– Jag har kontakt med den medicinska organisationen för Uefa, vi har inte landat i exakt vad det här är, det är en pågående diskussion, säger Ebrahimi.

På frågan om hur noggrant Sverige är när det kommer till åkommor som matförgiftning, svarar Ebrahimi:

– Vi har med vår egen kock vilket är en stor trygghet för oss. Det ser till kvaliteten och hygienen i köket och allting fungerar. Sedan är det ett väldigt bra hotell här.

Undviker äta ute

Vid magsjuka gäller följande, berättar Ebrahimi:

– Man ska vara symptomfri i ungefär 48 timmar för att inte vara smittsam. Om det handlar om matförgiftning handlar det om att kroppen ska återhämta sig från det minus man har i vätske- och näringsbalans. Och det kan också ta uppemot 48 timmar.

TT: När spelarna har haft en ledig dag och varit på stan, vad är det för restriktioner som gäller då?

– Vi försöker behålla våra måltider här, sedan om man tar en fika eller något så är det en helt annan sak.

Sverige–Schweiz har avspark klockan 18.00 på onsdag, på Bramall Lane i Sheffield.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!