Makalösa vårsuccén – Hebes tränare avslöjar framgångsrecepet

Vårens lag i lokalfotbollen. Det får man sannerligen kalla IF Hebe. Faktum är att laget inte tappat en enda poäng, och därmed gjort rent hus i division 6. "Vi visste att vi var bra, men det här hade jag knappt vågat tro på förhand", säger tränaren Felix Andersson.

Felix Andersson är tränare för IF Hebe, som sopat banan med övriga lag i division 6 den här säsongen. Faktum är att laget inte tappat en enda poäng hittills.

Felix Andersson är tränare för IF Hebe, som sopat banan med övriga lag i division 6 den här säsongen. Faktum är att laget inte tappat en enda poäng hittills.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2024-06-28 17:30

Vi börjar med lite statistik för att ge er en bild av hur överlägsna Hebe faktiskt varit under vårsäsongen.

Tio spelade matcher har resulterat i tio vinster, sex hållna nollor, 53 mål framåt, sju insläppta och serieledning med nio poäng.

Laget är helt överlägsna när det kommer till målproduktionen, och har dessutom släppt in minst mål med god marginal.

Den största segern kom mot Gamleby (8–0) och den senaste tiden har det svartvita gänget inte slagit av på takten. På de fyra senaste matcherna har de nämligen starka 17–0 i målskillnad.

Så, Felix Andersson. Tränare för denna maskin till lag som krossat allt i dess väg. Vad är egentligen segerreceptet?

– Det är nog en kombination av hur vi spelar och vilken kvalitet vi har i spelartruppen. Som jag uttalat mig om tidigare i media så känns vi ganska kompletta över hela planen, säger Andersson och fortsätter:

– Vi har en stark målvakt i Erik Arvidsson Hoffmann och en stark backlinje med vår mittbacksgeneral Robin Söderholm i spetsen. Sen fortsätter det med "Crille" och "Basse" (Christopher Einarsson och Sebasthian Svensson) på sittande mittfält hela vägen upp till Johan (Nilsson) och William (Music) på topp. Melker Johansson har även tagit jättekliv i år.

Har ni överträffat era egna förväntningar, även om ni såklart måste räknat med att husera i tabelltoppen?

– Jaja, absolut. Vi visste att vi var bra, men det här hade jag knappt vågat tro på förhand. När man börjar starkt får man lite vind i seglen, sen går det lättare.

Är det bara ni som varit oerhört bra eller är kvalitén i årets "sexa" sämre än vanligt?

– Jag vet inte riktigt. Generellt i "sexan" känns det som att det finns tre-fyra spelare i de flesta lagen som är riktigt vassa och hade kunnat spela högre upp. Men vi kanske har mer kvalitet sett över hela truppen än övriga lag.

– Ett exempel på det är senast mot Ankarsrum (Hebe vann med 2–0). Vi saknar "Basse", "Crille", William och Melker, men gör ändå en bra match. Det visar på att vi har en bred trupp, som kan leverera även när tongivande spelare är borta.

undefined
Laget har många duktiga spelare. Johan Nilsson sticker ut när det kommer till det offensiva. Med sina 16 mål toppar han seriens skytteliga.

Ni leder serien ganska överlägset. Vad kan stoppa er från seriesegern?

– Vi får inte luta oss tillbaka bara för det, vi måste fortsätta göra jobbet. Det kommer inte bli lättare till hösten, lagen kommer bara vara mer taggade på att slå oss.

Alla vi som spelat lokalfotboll på lägre nivå vet vad hösten kan innebära. Plugg, flyttar och annat kan lätt komma i vägen och urholka lagen på spelare. Som tur är för Felix Andersson verkar det som att han får fortsätta arbeta med samma spelare i höst.

– Det är ingen som aviserat att de ska iväg och studera eller liknande. Alla som varit med ska fortsätta spela. Det är en trygghet för mig som tränare, och känns jäkligt bra.

Har ni tittat på några nyförvärv, eller känns det överflödigt?

– Nej, det är inget som vi kikat på. Det känns inte riktigt som vi behöver det, haha. Vi kommer inte aktivt jaga nya spelare. Det får bli ett senare projekt när november kommer och "Silly Season" inleds.

Långt kvar till serieseger, även om det är upplagt för det. Det känns som ni kan ha goda förutsättningar för att etablera er i "femman" framöver, eller?

– Det har vi absolut kvalitéer för. Vi får se vad vi har för spelarunderlag att jobba med nästa säsong. Men som det ser ut nu skulle vi definitivt kunna hävda oss.

Hultsfreds FK och SK Lojal kämpar på i botten i division fem. Det är väl inte helt orealistiskt att ni inom en snar framtid kan bli kommunens bästa lag?

– Haha, det vore en riktig dröm att få säga att vi är bäst i kommunen. Det måste varit längesen, då snackar vi väl 50- eller 60-tal? Jag var faktiskt själv med och kvalade till fyran mot något Jönköpingslag för tio år sedan. De hade en lirare som spelat högre upp och han sopade banan med oss. Vi hade inte mycket att säga till om.

Hebe fortsätter sin jakt på seriesegern 15 augusti, borta mot Överum. Innan dess väntar träningsledigt, i alla fall från den gemensamma träningen.

– Tanken är att de får "ledigt" i juli. Vi vill att spelarna ska köra på med individuella pass utifrån sina egna förutsättningar. Så vi slutar inte träna, men det är ett friare upplägg. Sen återsamlas vi och börjar träna tillsammans igen i början av augusti, säger Felix Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!