Måldrottningen avgjorde Europakampen

Linköpings målmaskin Amalie Vangsgaard avgjorde Europastriden i damallsvenskan. Superdanskan gjorde hattrick när Linköping vann toppmötet över Kristianstad med 4–1.

Linköpings skyttedrottning Amalie Vangsgaard gjorde hattrick i segermatchen över Kristianstad, här nickar hon in 3–0-målet.

Fotboll2022-10-28 18:46

Därmed är det klart att Linköping, som klev upp på andra plats och trean Häcken tar de två återstående Europaplatserna efter Rosengård som säkrade SM-guldet i den förra omgången.

Kristianstad, fyra inför fredagskvällens match, hade behövt vinna för att hålla liv i Europakampen.

Nu skiljer det fyra poäng upp till trean Häcken för Kristianstad som bara har en match kvar att spela.

Amalie Vangsgaard tog också ett ordentligt grepp om skytteligasegern med sitt hattrick. Hon står nu på 22 gjorda mål och är tre mål för Kristianstads Evelyne Viens som stod för gästernas tröstmål.

Vangsgaard gav hemmalaget ledningen i den 22:a minuten efter en tabbe av Kristianstads Delaney Bale Pridham som missade en bakåtpassning och frispelade danskan som inte gjorde något misstag.

Sedan bröts matchen i en kvart då brandlarmet gick och arenan fick utrymmas, men det visade sig vara ett falsklarm.

Direkt matchen återupptogs, i 31:a minuten, och innan publiken hunnit tillbaka till sina platser, nickade Nellie Karlsson in 2–0.

Vangsgaard avgjorde sedan matchen med två mål inom loppet av tre minuter i andra halvlek.