Malmö får spela i Ungern – trots allt

Malmö FF lottades att möta Honved i Budapest i nästa kvalomgång till Europa League-gruppspelet. Matchen spelas i Ungern – trots att landet stängt sina gränser. –Uefa har gjort en överenskommelse med Ungern, säger Malmö FF:s evenemangsansvarige Patrik Jandelin till Kvällsposten.

Hammarby och Muamer Tankovic slog ut ungerska Puskas Akademia i den första kvalomgången i Europa League. I dag lottas motståndet till nästa kvalsteg. Arkivbild.

Hammarby och Muamer Tankovic slog ut ungerska Puskas Akademia i den första kvalomgången i Europa League. I dag lottas motståndet till nästa kvalsteg. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fotboll2020-08-31 07:41

”Från och med den 1 september har endast ungerska medborgare, personer med hemvist i Ungern samt personer man kan intyga att de har genomgått och tillfrisknat från en covid-19-infektion rätt att resa in i landet. Efter inresan gäller 14 dagars obligatorisk karantän”, upplyser swedenabroad.se.

Undantag kan göras för sportevenemang – vilket blir fallet när Malmö FF gästar Honved i kommande kvalomgång till Europa League.

– Vi har varit i kontakt med Honved och med Uefa och att vi ska spela i Ungern 17 september ser jag som det scenario som kommer att bli, säger Patrik Jandelin till KVP.

Ingen karantän

Kravet på två veckors karantän kommer inte att gälla för Malmös spelare, vilket betyder att spel i en eventuell tredje kvalomgång till Europa League eller i allsvenskan inte är i fara.

– Det är samma tester som gäller för oss nu som inför hemmamatchen senast (mot Cracovia Kraków), säger Patrik Jandelin.

Blåvitt intar Nya Ullevi

Övriga tre svenska klubbar lottades som hemmalag i den andra kvalomgången. Svenska cupmästaren IFK Göteborg ställs mot danska storklubben FC Köpenhamn. En match som "Blåvitt" inte får spela på hemmaplanen Gamla Ullevi. Detta då det svenska damlandslaget spelar EM-kvalmatch mot Ungern på Gamla Ullevi samma kväll.

– Vi kommer att spela på den större arenan Nya Ullevi, berättar Marcus Modéer, medie- och informationsansvarig i IFK Göteborg.

Djurgården möter Europa från Gibraltar och Hammarby tar sig an Lech Poznan från Polen.

Matcherna spelas den 17 september. Men eftersom både Djurgården och Hammarby har hemmamatch och delar stadion (Tele2 arena) så kommer matchdagar för Stockholmslagen att fastställas senare.

För att nå gruppspelet i Europa League återstår tre kvalsteg och på grund av coronapandemin avgörs omgångarna i enkelmöten.

Fakta: Så lottas och avgörs kvalet till Europa League

1 september: Lottning av tredje kvalomgången.

17 september: Andra kvalomgången spelas.

18 september: Lottning av playoff – sista kvalomgången.

24 september: Tredje kvalomgången spelas.

1 oktober: Playoff – sista kvalsteget.

2 oktober: Lottning av gruppspelet.

Matchdagar i gruppspelet: 22 och 29 oktober, 4 och 26 november, 3 och 10 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!